SUA confirmă retragerea trupelor ruse de lângă Kiev. Activitățile militare au fost reduse

La scurt timp după anunțul Rusiei, Statele Unite ale Americii au observat o retragere imediată a trupelor din jurul capitalei Ucrainei, scrie CNN, care adaugă că este vorba și de trupe tactice.

Doi oficiali americani, care au preferat să rămână sub protecția anonimatului, au declarat pentru sursa anterior citată că trupele ruse se retrag și din nordul Ucrainei, însă ele mențin ocupația în zonele sud și est.

Unul dintre acești oficiali a ținut să menționeze că deși trupele ruse se retrag, este posibil ca atacurile cu avioane, rachete și obuze să continue în aceste zone, subliniind că nu este exclus ca ele să se întoarcă în aceste zone.

Rusia a anunțat că va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Alexander Fomin, a explicat că trupele trimise de Kremlin în jurul Kievului și Cernihivului „își vor reduce drastic activitatea”, pentru „a spori încrederea reciprocă în cadrul viitoarelor negocieri de pace”.

„Datorită faptului că negocierile privind pregătirea Tratatului de neutralitate și statutul non-nuclear al Ucrainei, precum și privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei, sunt puse în practică, am luat decizia de a reduce radical activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului, pentru a spori încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final, aprobarea și semnarea acordului de mai sus”, a declarat generalul Alexander Fomin.

De asemenea, vinerea trecută, un oficial militar rus a spus că Administrația Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operațiunilor militare doar la zonele separatiste Lugansk şi Doneţk.

Negocierile de marți au durat patru ore

Discuțiile de la Istanbul au durat aproximativ patru ore și nu este clar dacă discuțiile vor continua și mâine, notează Reuters. Trebuie menționat că este prima întâlnire față în față a celor două delegații după mai mult de două săptămâni.

Mai mult, Ucraina a propus adoptarea statutului neutru în schimbul unui „sistem al garanțiilor de securitate” din partea Rusiei, ceea ce ar presupune ca Ucraina să nu adere la alianțe militare și să nu găzduiască baze militare pe teritoriul său, au mai spus negociatorii ucraineni. Țări precum Turcia, Polonia și Canada vor fi considerate garanți în procesul respectiv.