Departamentul Muncii din SUA a informat, vineri, că angajatorii americani au creat luna trecută un număr de 223.000 de noi locuri de muncă, în condiţiile în care analiştii se aşteptau să fie create un număr de 218.000 de locuri de muncă. De asemenea, rata şomajului a scăzut în luna aprilie de la 5,5% până la 5,4%, cel mai redus nivel înregistrat de SUA după luna mai 2008. În schimb, au fost revizuite în jos datele privind locurile de muncă create în luna martie, până la 85.000 în loc de 126.000 cum s-a anunţat anterior.

'Am putea asista la o accelerare a numărului de noi locuri de muncă create în lunile următoare, însă aceasta nu este o relansare fără echivoc care să confere Fed încrederea de a începe să înăsprească politica monetară înainte de Ziua Independenţei', a declarat Paul Ashworth, de la Capital Economics din Toronto.

Rezerva Federală americană – Banca centrală a SUA – urmăreşte cu atenţie semnalele de pe piaţa muncii pentru a decide momentul în care va începe să majoreze dobânda de politică monetară. Începând din luna decembrie 2008, Banca centrală a SUA a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero. În acest an, Fed ar putea decide prima majorare a dobânzii de bază din ultimul deceniu însă analiştii încearcă în continuare să ghicească momentul în care va fi luată această decizie.

AGERPRES