Jurnaliştii americani consideră că actuala generaţie de avioane de vânătoare, printre care se numără modele F-16, sunt mult superioare celorlalte aparate produse pe plan global. Un singur astfel de aparat a fost doborât de către un alt avion de vânătoare în ultimii 40 de ani, susţin aceştia.

Comisia Simpson-Bowles, desemnată de autorităţi să întocmească un program de reducere a cheltuielor militare, a propus eliminarea versiunii de F-35 destinată infanteriei marine americane (Marine Corps), şi reducerea la jumătate a versiunilor destinate marinei militare (US Navy) şi forţelor aeriene (US Air Force). Economia astfel realizată ar fi de 30 miliarde dolari în următorii patru ani.
Buget de 700 miliarde dolari anual

Pentagonul trebuie să-şi reducă costurile cu 450 miliarde dolari în următoarea decadă. Suma ar putea ajunge la un trilion de dolari dacă autorităţile americane nu ajung la un consens în privinţa programului, în acest caz urmând să se declanşeze un program mult mai dur de reducere a cheltuielor. SUA are cel mai mare buget destinat apărării, aproape 700 miliarde dolari anual. Pe locul doi se situeaza China, cu circa 120 miliarde dolari anual.

Ziariştii americani consideră că ar fi mult mai bine chiar pentru securitatea SUA dacă Leon Panetta, Secretarul Apărării, ar trece la măsuri mai dure, consideră ziariştii americani. Altă măsură care ar putea fi luate ar viza programul de finanţare al unei noi clase de portavioane de mare tonaj, clasa Ford, evaluat la 120 miliarde dolari. Publicaţia atrage atenţia asupra faptului că SUA are deja 11 clase de portavioane, iar clasa Ford nu aduce mari îmbunătăţiri faţă de clasa-amiral a marinei militare, Nimitz.

O altă soluţie ar viza tancurile M1 Abrams, lansat în 1980 şi îmbunătăţit substanţial de-a lungul timpului. Considerat de mulţi al doilea tanc din lume ca şi performanţe, după Challenger 2 al britanicilor, a fost fabricat în peste 10.000 de exemplare. Potrivit oficialilor armatei SUA, "efectivul de tancuri este complet şi bine pus la punct. De aceea nu mai cumpărăm ceva de care nu mai avem nevoie". Astfel, oprirea producţiei de tancuri ar aduce la buget economii de peste 1,3 miliarde dolari anual.