'Facem apel la toate părţile să se abţină de la acţiuni (militare) care ar putea compromite eforturile diplomatice în curs' în vederea obţinerii unui acord de pace, a indicat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de AFP.

'Suntem îngrijoraţi de luptele intense de astăzi (duminică) de la Debalţevo (nod strategic ce leagă cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, n.red) şi Mariupol (port pe coasta Mării Azov), precum şi de informaţiile din presă privind intrarea unor noi convoaie ruse în estul Ucrainei', a adăugat Jen Psaki.

Reprezentanta diplomaţiei americane a dat asigurări că autorităţile din SUA 'continuă să susţină eforturile diplomatice în curs ale colegilor din Europa şi reafirmă că un acord trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei'.

Declaraţiile Departamentului de Stat american intervin în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin, cel francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au convenit duminică, în cadrul unei conferinţe telefonice, să se întâlnească miercuri la Minsk pentru a găsi o soluţie la conflictul din Ucraina. Preşedintele rus a ţinut să menţioneze că acest summit va avea loc dacă liderii celor patru state vor reuşi să cadă de acord 'asupra unor puncte' legate de planul de pace pentru Ucraina.AGERPRES