Brunson, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în octombrie 2016 de autorităţile turce care îl acuză de spionaj şi activităţi „teroriste” şi este în prezent în arest la domiciliu. Oficialităţile turce cred că pastorul american a fost implicat în lovitura de stat din urmă cu doi ani împotriva guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

La rândul său, preşedintele Trump a declarat în timpul reuniunii că Turcia a arătat că „nu este un bun prieten al SUA”, referindu-se la alianţa tradiţională cu acest membru al NATO. 

Casa Albă a calificat drept ”regretabile” sancţiunile economice anunţate sâmbătă de Turcia ca răspuns la cele decise cu câteva zile mai înainte de Statele Unite. 

Washingtonul a impus sancţiuni săptămâna trecută împotriva a doi miniştri turci şi a dublat tarifele la oţelul şi aluminiul din Turcia, ceea ce a sporit neîncrederea investitorilor în ţara eurasiatică. 

În consecinţă, lira turcească s-a devalorizat şi mai mult faţă de începutul acestui an, cu toate că în ultimele zile şi-a recăpătat o parte din valoare faţă de dolar, după mai multe măsuri de ajustare monetară puse în aplicare de Banca Centrală din Turcia. 

Tensiunile bilaterale s-au intensificat în ultimele zile, după ce Erdogan a cerut boicotarea produselor electronice din Statele Unite şi creşterea tarifelor la unele produse importate din această ţară. 

Consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a întâlnit luni cu ambasadorul turc la Washington, Serdar Kilic, pentru a aborda fricţiunile dintre cele două ţări, dar deocamdată nu s-au înregistrat progrese semnificative.AGERPRES