Comisia Federală pentru Comerţ a SUA a acuzat grupul Intel, cel mai mare producător de cipuri pentru computere la nivel mondial, că şi-a folosit ilegal poziţia dominantă de pe piaţă, în ultimii zece ani, „pentru a sufoca concurenţa şi pentru a-şi întări monopolul”.

Potrivit autorităţilor, Intel a încercat să blocheze produse „superioare” ale rivalilor şi a lipsit consumatorii de opţiuni şi inovaţie în ultimii zece ani. O audiere a cazului ar putea avea loc în septembrie 2010 în faţa unui judecător pentru legislaţie în domeniul comercial al comisiei.

„Intel s-a angajat într-o campanie destinată controlului ameninţărilor la adresa propriului monopol”, a afirmat A. Feinstein, directorul pentru competiţie al instituţiei, într-un comunicat.

Grupul, cu sediul în Clifornia, controlează peste 80% din piaţa mondială a chipurilor pentru computere şi s-a confruntat cu mai multe anchete privind paracticile concurenţiale în ultimii zece ani. În noiembrie, Intel a acceptat să plătească grupului rival AMD un miliard de dolari pentru a încheia amiabil un litigiu vechi de patru ani.

SURSA: Mediafax