În ceea ce privește tipul de studii preferat, același raport care vizează măsurarea structurată a percepțiilor, nevoilor, atitudinilor și elementelor decizionale privind Educația Universitară arată un interes ridicat pentru programul de masterat, 54,5 % dintre respondenți alegând această opțiune. 

Printre preferințele tinerilor se regăsesc și studiile de doctorat și MBA, solicitările pentru cele două categorii de programe înregistrând o creștere față de anul precedent.    

„Tinerii înțeleg importanța studiilor și aportul de valoare pe care acestea le aduc în cariera lor. Tot mai mulți urmăresc să facă pasul în viața profesională după ce au acumulat cunoștințele necesare și sunt pregătiți pentru experiența practică. Și nu facem referire doar la cazul absolvenților de licență care urmează un program de masterat, dar și la cei care își completează studiile cu un program de doctorat sau MBA. Cazul celor din urmă fiind adesea reprezentat de cei care au făcut deja câțiva pași importanți în carieră și își doresc mai mult, își doresc să se specializeze și să aprofundeze cunoștințele dobândite atât în mediul profesional, cât și în cel academic. Iar noi încurajăm tinerii să folosească experiența practică și cunoștințele din anii de studii pentru a-și desăvârși formarea, ca profesioniști.”, spune Ovidiu Folcuț, Rectorul Universității Româno – Americane.  

Raportul arată și un trend în alegerea facultății pentru continuarea studiilor. Mai mult de jumătate dintre tineri sunt hotărâți să își continue educația la aceeași universitate. Astfel, 30,7% au răspuns „sigur la aceeași universitate”, iar 25,2% au afirmat „probabil la aceeași universitate”. 

Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2016 și este reprezentativ la nivel național pentru orașe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) și părinți cu copii între 16-23 ani (50%).