Programul guvernamental „Prima Casă” va avea efecte limitate şi va stimula doar vânzările de locuinţe cu suprafeţe mici, potrivit celui mai nou raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Studiul mai arată că mare parte a preţurilor de vânzare depăşesc puterea de cumpărare şi pragul de preţ impus de programul „Prima Casă”.

Mai puţine proiecte noi

Potrivit raportului Jones Lang LaSalle, limitarea accesului la finanţare, atât pentru dezvoltatori cât şi pentru cumpărători, a avut un impact negativ asupra cifrei de afaceri a dezvoltatorilor şi a dus la anunţarea unui număr mai mic de proiecte rezidenţiale.

„Atât timp cât piaţa creditelor ipotecare nu îşi va reveni, piaţa rezidenţială va fi în impas”, se arată în studiul companiei.

În ciuda situaţiei econimice difice, în primul trimestru al anului stocul de spaţii rezidenţiale noi a crescut cu 458 de unităţi locative, existând încă o ofertă destul de variată.

Preţurile, în continuă scădere

Raportul Jones Lang LaSalle anunţă, de asemenea, că preţurile medii de vânzare la spaţiile rezidenţiale vor urma un trend descendent şi în perioada următoare.

Cu toate acestea, rectificarea preţurilor nu va fi la fel de mare ca în ultima parte a anului 2008 sau în primul trimestru din acest an.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, iar la nivel global, este prezentă în 60 de ţări, cu 180 de birouri.