Piața imobiliară din Bulgaria se pregătește pentru scumpiri majore în următoarele luni

Piaţa imobiliară din Bulgaria este pregătită pentru o scumpiri majore în lunile următoare, apoi va cunoaște un avans moderat după adoptarea țării la zona euro, estimează preşedintele Asociaţiei Naţionale Imobiliare, Alexander Bochev.

preşedintele Asociaţiei Naţionale Imobiliare, Alexander Bochev
Alexander Bochev (SURSA FOTO: nsni.bg)

De exemplu, Croaţia s-a alăturat zonei euro în anul 2023. Din 2018 până în 2023, preţurile proprietăţilor din Croaţia au crescut în ritm anual cu 6%-10%. În anul 2022, preţurile au urcat cu 17%, iar apoi au revenit la un ritm anual de creştere de 6%-10%.

O tendinţă similară este aşteptată în Bulgaria. În ultimii ani, preţurile proprietăţilor din țara vecină au urcat în ritm anual cu 9%-15%. În anul 2025, vor crește cu 18%, în linie cu expansiunea din primul trimestru. În 2026-2027, însă, creşterea preţurilor ar urma să se stabilizeze la aproximativ 10% pe an.

În anul 2024, avansul pieţei imobiliare a fost determinat de cererea ridicată. Au fost finalizate aproximativ 95.000 de tranzacţii în domeniul proprietăţilor rezidenţiale, cu 40% peste media de dinaintea pandemiei provocate de coronavirus, volumul total depăşind 12 miliarde de leva.

„Majorarea veniturilor gospodăriilor, dobânzile reduse la creditele ipotecare, inflaţia persistent ridicată, care i-a determinat pe oameni să investească în sectorul imobiliar şi speculaţiile în jurul adoptării euro au alimentat avansul pieţei imobiliare”, explică Anton Andonov, directorul general al ERA Real Estate.

Anton Andonov, directorul general al ERA Real Estate
Anton Andonov (SURSA FOTO: nsni.bg)

Dobânzile ipotecare vor scădea treptat după adoptarea monedei euro

În anul 2025, preţurile locuinţelor din Bulgaria continuă să crească, fiind puţin probabilă o modificare a dobânzilor la creditele ipotecare. De la 1 ianuarie 2026, însă, dobânzile se vor alinia gradual cu cele din alte state care folosesc moneda euro. Per ansamblu, dobânzile în zona euro indică o tendinţă de scădere, ne spune Anton Andonov.

Potrivit spuselor sale, anul 2025 reprezintă vârful ciclului imobiliar din ultimii patru ani din Bulgaria. După adoptarea monedei euro, piaţa imobiliară din țara vecină ar urma să se stabilizeze, cu aproximativ 80.000 de vânzări pe an. Până la finalul anului 2025, însă, preţurile locuinţelor ar urma să crească cu cel puţin 10%.

Începând cu 1 ianuarie 2026, ritmul de creştere ar urma să încetinească la 6%, nivel considerat sustenabil de către experți.

În urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană au dat undă verde Bulgariei pentru adoptarea monedei euro de la începutul anului 2026. Vecinii vor deveni astfel a 21-a țară care aderă la zona monedei unice.

Euro este utilizat în prezent de 347 de milioane de europeni din 20 de țări.