Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista academică Nature Communications.

Durata somnului în funcție de vârstă

Somnul este unul dintre cele mai importante procese biologice. Poate afecta aproape fiecare aspect al vieții, de la sănătatea fizică și mentală, până la funcțiile biologice și cognitive. Problemele de somn au legătură cu diverși factori, de la cei de mediu și genetici, până la vârstă sau zonă geografică.

Durata somnului scade treptat, până la vârsta de 33 de ani, iar apoi revine la valorile inițiale, la vârsta de 53 de ani, potrivit descoperirilor recente. Studiul, care a implicat 730.187 de participanți din 63 de țări, a dezvăluit modul în care tiparele de somn se modifică pe parcursul vieții și cum diferă între țări.

Cum s-a descoperit că oamenii dorm mai puțin

Acest studiu a analizat un eșantion mare și un tipar divers al somnului la nivel global datorită puterii jocurilor video – în special a jocului video cunoscut sub numele de ”Sea Hero Quest”. Participanții la studiu jucau ”Sea Hero Quest”, proiect orientat spre evaluarea abilităților de navigare.

Pe lângă îndeplinirea sarcinilor de testare a capacității de navigare, cei care l-au jucat au răspuns la întrebări despre caracteristicile demografice, precum și la alte întrebări care pot fi utile neurocercetătorilor, cum ar fi tiparele de somn.

Durata somnului a început să scadă la cei cu vârste de 20 și 30 de ani

Conduși de profesorul Hugo Spiers (UCL Psychology & Language Sciences) și dr. Antoine Coutrot (Universitatea din Lyon) specialiștii au descoperit că, de-a lungul întregului eșantion de studiu, oamenii dorm în medie 7,01 ore pe noapte, femeile dormind cu 7,5 minute mai mult decât bărbații.

Participanții mai tineri, cu vârsta minimă de 19 ani, au dormit cel mai mult, dar durata somnului a început să scadă la cei de 20 și 30 de ani. Acest declin continuă, până la vârsta de 50 ani, când durata somnului începe să scadă și apoi să crească din nou. În general, vârstele de 33 și 53 de ani au fost identificate ca puncte medii
pe această scară.

Există o explicație?

Pot exista câteva explicații. În primul rând, se crede că, începând de la vârsta de 30 de ani, oamenii au mai multe responabilități, începând cu job-ul și până la îngrijirea copiilor. Alte cauze pot ține de o alimentație dezechilibrată, lipsa expunerii la soare, dar și de lipsa mișcării. Nu în ultimul rând, condițiile în care dormim pot tulbura somnul.

Cu toate acestea, există numeroase variații între țări. În general, în țările mai apropiate de Ecuator oamenii dorm mai puțin decât în alte locuri. În schimb, în țările din estul Europei, oamenii au tendința de a dormi cu 20-40 de minute în plus.