Trendurile la nivel naţional în materie de servire a mesei în oraş arată că 50% dintre românii care iau masa în oraş cel puţin o dată la 2-3 luni preferă să mănânce în oraş seara, iar 40% au declarat că în ultimele trei ieşiri în oraş au servit masa în fast-food-uri şi pizzerii, unde au comandat preparate din carne (36% dintre ei), pizza (32%) şi ciorbe acre (13%).
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care românii mănâncă în oraş, 24% servesc masa în oraş de 2-3 ori/ săptămână, 42% – o dată la 2-3 săptămâni şi 34% – cel mult o dată pe lună, potrivit studiului.
Bărbaţii din România ies mai des în oraş decât femeile (66% versus 34% din categoria de « heavy consumers », adică cei care servesc masa în oraş de cel puţin 2-3 ori pe săptămână). Cel mai adesea ei mănâncă la shaormerii şi cantine şi preferă ciorbele acre şi carnea de porc, pe când femeile mănâncă în oraş mai degrabă salate şi deserturi (în special clătite) şi preferă pastele, salata bulgarească, brioşele, prăjiturile şi salata de fructe.
Dobrogenii preferă mâncarea chinezească
Mâncărurile preferate diferă în funcţie de regiunea ţării: în sudul României, Muntenia, Banat şi Transilvania, mâncărurile preferate sunt pizza, fripturile, sandvişurile, shaorma, în Dobrogea este preferată mâncarea chinezească, în Moldova, ciorbele acre şi în Oltenia şi Maramureş, mâncărurile mixte.
Când mănâncă în oraş, românii comanda diferit, în funcţie de categoria de vârstă din care fac parte, astfel că cei cu vârste între 18-24 de ani aleg cel mai adesea mâncare fast-food (pizza, shaorma şi burgers), cei cu vârste între 25-34 de ani preferă snacks-urile şi garniturile cu cartofi, iar românii peste 35 de ani preferă mâncarea tradiţională: ciorbele acre, supele, felurile de mâncare cu carne (şnitel de pui sau aripioare de pui) şi deserturile.
Unilever Food Solutions este divizia specializată de soluţii gastronomice a companiei Unilever şi a realizat în martie 2011 Studiul Out of Home Consumption Habits, ce conţine informaţii referitoare la  profilul românilor care servesc cel mai des masa în oraş, ce anume preferă să comande, cât plătesc de obicei pentru o masă şi care sunt orele în care preferă să servească masa.