“KMG – compania națională de petrol din Kazahstan – a luat decizia strategică de a intra în 2007 pe piața europeană prin România atunci când a achiziționat fostul Grup Rompetrol. Pe lângă investițiile străine menite să crească capacitatea de rafinare a Petromidiei, acționarul KMG Internațional oferă României o alternative la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, cntribuind astfel și la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Azamat Zhangulov, vice-președinte senior al KMG Internațional.

Studiul realizat de ASE subliniază contribuția KMG Internațional la securitatea energetică a României în contextual piețelor europene a energiei și petrolului, capacitatea de a acperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia și Vega. Impactul economic este evaluat prin prisma contribuției la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (Rompetrol deține 4 antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare și Rompetrol Gas) și contribuția la PIB (cu o valoare adăugată brută de 0,6 milioane de dolari în 2015) și la balanța comercială a României prin exportul de produse finite.

Valoarea exporturilor realizate de Rompetrol reprezintă 4% din valoarea totală a exporturilor generate de toată industria prelucrătpare din România, grupul Rompetrol fiind principalul exportator de produse petroliere a României, se mai arată ân studiul ASE.

“Indicatorii financiari și operaționali au relevanță pentru specialiști, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adăugată adusă de companie pentru întreaga societate”, a declarant dr. Bogdan Negrea, profesor și cercetător al ASE.

Potrivit lui Virgil Damian professor și cercetător al ASE, taxele plătite de KMG Internațional la bugetul de stat în perioada 2013-2015 se ridică la 5,1 miliarde de dolari, sume cu care s-ar fi putut construe 16.466 de grădinițe, 10.466 de școli sau 48 de spitale.

Mai mult, Damian a precizat că pentru fiecare loc de muncă creat Rompetrol generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie.