O bombă cu ceas pare a fi amorsată în sistemul american de credit. „Dacă vă gândiţi la cei aproximativ un trilion de dolari sub formă de împrumuturi pentru studii, nu este cale ca studenţii să plătească vreodată înapoi acei bani”, a declarat, conform Bloomberg Business, într-o conferinţă pe teme de investiţii la New York, Bill Ackman, cel care la fondurile Pershing Square Capital Management are în administrare 20 miliarde dolari.
Conform datelor furnizate de banca centrală a SUA, volumul creditului pentru studii, incluzându-l şi pe cel negarantat guvernamental, a urcat la 1,3 trilioane dolari. Creşterea semnificativă a acestuia i-a alertat pe o serie de investitori că pe acest segment ar putea urma un colaps asemănător cu cel din piaţa creditelor ipotecare care s-a precipitat începând cu anul 2006.

Deja împrumuturi în valoare de 100 miliarde dolari sunt neperformante după ce studenţii şi-au declarat falimentul, aceasta reprezentând 9% din aceste tipuri de credite strânse pe bilanţurile băncilor, spune un raport din noiembrie 2014 al comitetului consultativ pentru chestiuni de împrumut al Trezoreriei SUA.

Ackman, în vârstă de 48 de ani – el însuşi tânăr pentru lumea investiţiilor – aminteşte că cei de vârste fragede sunt predispuşi să protesteze. Sub aceste presiuni, o administraţie sau alta, în cele din urmă, va proceda la iertarea datoriilor. Investitorul american a mai alertat auditoriul şi legat de alte segmente ale pieţei creditului. În opinia sa, randamentele mult prea coborâte din pieţele de bonduri i-au determinat pe creditori să fie foarte agresivi în politicile llor de împrumut.