Începerea anului universitar a pus în fiecar an presiune pe chirii, însă anul acesta tendinţa ar putea fi diferită. Proprietarii care nu au reuşit să îşi vândă apartamentele au început să le scoată la închiriat, motiv care a dus la o creştere a numărului de oferte de pe piaţă.

În Bucureşti, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 170 de euro/lună, în timp ce în Iaşi şi Timişoara, studenţii îşi pot închiria garsoniere chiar şi în apropierea centrelor universitare, pentru aproximativ 100-120 de euro/lună.

„Preţurile de vânzare ale imobilelor au scăzut mult în ultimul an, iar tot mai mulţi proprietari, care nu sunt presaţi să vândă, preferă să îşi închirieze apartamentele ceea ce a determinat creşterea numărului de oferte pe piaţă. Mai mult ca niciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate în alegerea unei chirii şi tocmai de aceea proprietarii trebuie să-şi alinieze aşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român. Sigur că vor exista proprietari care vor încerca să speculeze revenirea studenţilor în marile oraşe universitare, însă mulţi studenţi au început deja să caute o chirie, deoarece preferă să nu fie presaţi de timp şi să negocieze”, a declarat Adrian Erimescu, director general al portalului de anunturi imobiliare.ro.

În perioada 10 martie – 10 august 2010, preţul solicitat pentru închirierea garsonierelor din Bucureşti a scăzut cu 7%, în timp ce pentru apartamentele cu două şi trei camere, scăderile înregistrate au fost de peste 10%, potrivit analizei imobiliare.ro.

În prezent, chiria unei garsoniere în zone precum Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor porneşte de la 170 de euro/lună. Pe de altă parte, pot fi găsite apartamente cu două camere la preţuri începând de la 250 de euro/lună în zone precum Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilor sau Kogălniceanu. Studenţii pot alege apartamente cu trei camere pentru preţuri care pornesc de la 320 de euro/lună în Tineretului, Titan sau Drumul Taberei.

Chirii reduse în provincie

Cluj-Napoca este centrul universitar în care panta de scădere a preţului chiriilor a fost cea mai lentă. Preţul cerut pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere a scăzut cu puţin peste 6%, iar pentru cele cu două camere cu 3%. În zona Zorilor, de exemplu, studenţii pot închiria garsoniere cu 150-180 de euro/lună. În această perioadă preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 180 de euro/lună în Mănăştur, iar cele ale apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună, în Grigorescu, Gheorgheni, dar şi în Mărăşti şi Semicentral.

În Iaşi, scăderi mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere, dar şi la apartamentele cu două camere, preţul acestora scăzând cu 9%. Chiar dacă este vorba de o scădere mai mică şi preţul apartamentelor cu trei camere a coborât în intervalul analizat cu 7%. Astfel, pentru noul an universitar, studenţii din Iaşi pot găsi garsoniere care pornesc de la 120-140 de euro/lună în zone precum Tătăraşi, Podu Roş, Păcurari, Podul de Piatră sau Nicolina. În cazul apartamentelor cu trei camere, preţul plătit de chiriaş pentru fiecare cameră se situează în jurul a 100 de euro/lună. În Copou preţul apartamentelor cu două camere porneşte de la 220-250 de euro/lună, iar cel al apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună.

Şi în Timişoara proprietarii îşi reduc pretenţiile. Dacă chiriile la garsoniere au scăzut cu 5,5% din primăvară până în prezent, cele practicate la apartamentele cu două şi trei camere a scăzut cu 8,8%, respectiv 6,5%. Astfel, în zona Complexului Studenţesc, preţul cerut pentru închirierea unei garsoniere mobilate, în stare bună, porneşte de la 120 de euro/lună. În acelaşi timp, pentru un apartament cu două camere, preţul chiriei porneşte de la 250 de euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere de la 300 de euro/lună. Apartamente la preţuri bune pot fi găsite şi în Circumvalaţiunii, Aradului, Lipovei sau Şagului.