Numit Xserve, computerul este livrat in doua versiuni. Prima pleaca de la pretul de 3.000 USD pentru un procesor G4 de 1GHz si 256 Mb RAM, in timp ce a doua versiune, mai puternica este echipata cu un dual-procesor de 512 Mb RAM si cosa in jur de 4.000 USD. Serverul va concura produse similare ale unor companii mai bine pozitionate pe piata serverelor, precum IBM, Dell sau Sun Microsystems. Ideea de a produce un server Apple se datoreaza succesului ultimei versiuni a sistemului sau de operare, Mac OS X, care este bazat pe UNIX. Compania a mai incercat comercializarea de servere de acest gen in urma cu cinci ani, fara succes insa.

Connex isi va dezvolta serviciile Interne cu echipamente Avarion

Operatorul roman de telefonie mobila Connex a ales compania israeliana Alvarion pentru a-i furniza echipamentele wireless fixe necesare dezvoltarii serviciilor Internet. Valoarea totala a echipamentelor livrate de Alvarion catre Connex se ridica astfel la peste 6 milioane USD. Potrivit lui Vishant Vora, director tehnic al Connex, infrastructura wireless fixa este „ideala pentru Romania”, a carei retea de cabluri este insuficienta pentru a permite furnizarea de servicii in banda larga. Alvarion este specializata in solutii BWA (Broadband Wireless Access), fiind un important furnizor de solutii bazate pe tehnologia PMP (Point-to-Multipoint), utilizata de operatori de telecomunicatii, furnizori de servicii si companii din intreaga lume.

Graficul Saptamanii

Topul incasarilor din publicitatea online in anul 2001

Potrivit unui studiu efectuat de CMRi, cheltuielile companiilor pe publicitatea online au scazut cu 14,7 procente in 2001 fata de anul precedent. CMRi estimeaza ca totalul investitiilor in acest gen de publicitate a fost anul trecut de 2,5 miliarde USD. Pe primul loc in topul investitorilor se afla eBay, care a cheltuit 45,1 milioane USD pentru reclamele pe Internet, urmata de General Motors cu 43,3 milioane USD. In ceea ce priveste sectoarele care au atras cei mai multi bani, pe primul loc se afla „Vanzarile online” (533,3 milioane) si „Media” (450,5 milioane). Pe primul loc in categoria site-urilor care au castigat cel mai mult din publicitatea online se afla portalul Yahoo, urmat de AOL si Excite.

Casio a prezentat cea mai mica camera digitala cu monitor LCD

Casio Computer a lansat la inceputul saptamanii trecute o camera digitala miniaturizata echipata cu ecran LCD de dimensiunea unei carti de credit. Numita Exilim, camera este produsa in doua versiuni (EX-S1 si EX-M1) si masoara mai putin de un centimetru si jumatate in latime. Din punctul de vedere tehnic, camera poate lua instantanee de 1,2 megapixeli si chiar face si filme scurte de 30 de secunde cu o calitate de 320X240 pixeli.
Datorita unei memorii flash de 12MB, EX-M1 include o functie de inregistrare de voce de 50 de minute. Ambele versiuni ale camerei pot inregistra pana la 480 de imagini. Exilim va fi comercializata initial in Japonia, incepand cu luna iunie, la preturi intre 274 si 352 USD.

Nintendo se impune pe piata europeana

Compania japoneza Nintendo Co Ltd. a reusit sa comercializeze un numar de 400.000 de console GameCube in prima saptamana de la lansarea acesteia in Europa, in conditiile in care cantitatea totala livrata pentru debutul noii console a fost de 500.000 de unitati. Succesul neasteptat repurtat de Nintendo i-a determinat pe furnizori sa dubleze numarul de console destinate pietei europene. Oficialii companiei au anuntat ca, in medie, cumparatorii GameCube au achizitionat cate doua, trei jocuri video pentru fiecare consola. In Europa, pretul de vanzare a jocului este de aproximativ 200 de euro.

Microsoft intentioneaza sa preia procente din T-Online

Oficialii companiei Microsoft au anuntat intentia de a achizitiona un pachet de actiuni de pana la 24,9% din capitalul companiei T-Online, cel mai important furnizor de servicii de Internet de pe piata europeana, detinut in proportie de 82% de Deutsche Telekom. In urma anuntului, actiunile T-Online au crescut cu peste sase procente la bursa germana. T-Online are o capitalizare de piata in valoare de 6,2 miliarde euro.

Softul saptamanii

Pogram pentru monitorizarea legaturilor la retea

Multi surferi care acceseaza site-uri de web sau chiar pagini de pe propriul Intranet se confrunta cateodata cu probleme privind conectarea, fie ca nu reusesc sa vada pagina deloc, fie incarcarea ei este extrem de lenta. Determinarea cauzelor acestor probleme este o sarcina dificila pentru majoritatea utilizatorilor. VisualRoute este o aplicatie care analizeaza starea retelei si raporteaza rezultatele in mod grafic pe o reprezentare a hartii lumii sau sub forma tabelara. Programul identifica locatiile routerelor, serverelor si celorlalte dispozitive din retea si include toate comenzile necesare pentru verificarea vitezei sau adresei, precum utilitarele „ping”, „whois” sau
„traceroute”. Cu VisualRoute puteti analiza si identifica rapid problemele de conectare, identifica locatia geografica a unei adrese IP, identifica sursa de la care se trimit e-mail-uri nedorite. Programul este shareware si il puteti descarca online de la https://www.visualware.com

GPTI a aprobat proiecte de peste 500 milioane USD

Grupul pentru Tehnologia Informatiei (GPTI), condus de premierul Adrian Nastase, a aprobat un numar de 29 de documente si proiecte-pilot in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a caror valoare depaseste 500 milioane USD. Printre acestea se numara opt strategii si proiecte de informatizare pentru Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Infomatiei, Ministerul Industriilor si Resurselor, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Justitie.

Implementare LLP la UPC Romania

LLP Bucharest a inceput implementarea solutiei integrate pentru managementul afacerii (ERP) SunSystems la UPC Romania, filiala a United Pan-Europe Communication NV – companie multinationala cu peste 9.000 de angajati in Europa si o cifra de afaceri de mai multe miliarde USD, activand in domeniul comunicatiilor si media. Aflata in topul primilor operatori de televiziune prin cablu din Romania, atat din punctul de vedere al numarului de abonati, cat si al acoperirii teritoriale, UPC se afla intr-un proces de extindere la nivel national, constand inclusiv in achizitionarea mai multor companii de cablu locale.

RomTelecom ar putea prelungi imprumutul de la OTE

Contractul pentru imprumutul de 50 milioane USD acordat, in decembrie 2001, de grupul elen OTE operatorului national de telecomunicatii RomTelecom ar putea fi reinnoit daca nu va fi rambursat la scadenta, in luna iunie, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica. La sfarsitul anului trecut, OTE a acordat societatii RomTelecom un credit de 50 de milioane USD, suma fiind necesara sustinerii financiare a programului de restructurare stabilit de noua conducere manageriala a societatii. Ministrul Comunicatiilor a mai spus ca in situatia in care RomTelecom nu poate rambursa creditul, actionarii se vor intalni si vor decide daca va fi o extensie a duratei creditului sau daca va avea loc o crestere a capitalului social cu aceasta suma. Nica a admis ca exista posibilitatea ca acest imprumut sa fie convertit in actiuni RomTelecom.

Smecheria saptamanii

Cautare clasica in IE sub Windows XP
Platforma Windows XP, printre alte noutati, are implementat si un utilitar „Search Assistant”. Unii dintre noi sunt insa mai traditionalisti si ar dori sa foloseasca interfata de cautare clasica. Pentru aceasta este necesara o „cosmetizare” a registrilor, prin care sa anulam optiunea „Search Assistant”. Pentru aceasta, dati click pe butonul de Start si apoi click pe Run. In casuta de text care apare tastati „regedit” pentru a deschide editorul de registri. In structura de directori deschideti folderul HKEY_CURRENT_USERi SoftwareiMicrosoftiInternet Exploreri Main. In folderul „Main” selectati cheia „Use Search Asst”. Dati click cu butonul din dreapta pe ea, alegeti r
„Modify” si introduceti valoarea „no” in campul „Value data”. Daca cheia nu exista, mai intai trebuie creata. Pentru aceasta, dati click cu butonul dreapta r
undeva in fereastra folderului „Main” si alegeti „New” „String Value”. Introduceti denumirea cheii si continuati cu pasii prezentati mai sus.