Autorii paginii ofera copiilor sase jocuri online, o aplicatie de mail destinata copiilor, precum si un forum si un chat prin intermediul caruia parintii si profesorii vor putea face schimb de sfaturi utile in educatia copiilor. In momentul de fata site-ul www.clopotel.ro este singurul de acest gen din Romania.

IBM a realizat cel mai rapid
microcip din lume

Compania International Business Machines Corp. (IBM) a anuntat realizarea celui mai rapid microcip din lume, cu o viteza de peste 110 GHz, respectiv 110 miliarde de cicluri pe secunda. Microcipul este construit din siliciu-germaniu si va fi incorporat dispozitivelor din retelele optice de comunicatii de date. In afara aplicatiilor civile, legate de telefonie, computere si alte echipamente electronice clasice, noile cipuri vor fi utilizate in aplicatii militare. Saltul de performanta se datoreaza folosirii germaniului, alaturi de siliciu in componenta cip-ului.

Qualcomm investeste in Romania

Compania americana Qualcomm Inc, actionar si furnizor principal de tehnologie IT al firmei Telemobil, si-a anuntat intentia de a participa mai activ la dezvoltarea serviciilor de telefonie in Romania. Programul de investitii vine in intampinarea liberalizarii, de la 1 ianuarie 2003, a pietei romanesti a comunicatiilor. Pana in momentul de fata, cea mai mare investitie a companiei a fost introducerea serviciului Zapp Mobile, care se bazeaza pe tehnologia CDMA. Oficialii companiei si-au anuntat intentia de a dezvolta acest serviciu, valoarea totala a investitiei urmand sa ajunga la 350 milioane de dolari pana in anul 2003. (P. S.)

Numarul domeniilor „.ro”
inregistrate la RNC s-a dublat

Reprezentantii Romanian National Computer Network (RNC) au anuntat dublarea numarului de domenii „.ro” inregistrate de companie in anul 2001. La sfarsitul anului 2001, RNC a inregistrat un numar de 30.109 domenii, fata de numai 16.044 raportate la sfarsitul lui 2000. Pentru acest an RNC estimeaza dublarea in continuare a numarului de pagini web cu extensia „.ro”, ritm ce se va mentine si in anul 2003, dupa care va urma o perioada de stabilizare in urma careia piata va creste cu circa doua-trei procente anual.

Microsoft a lansat in Japonia
consolele Xbox

Dupa un succes impresionant in Statele Unite, Compania Microsoft a lansat consolele Xbox si pe piata nipona, in speranta cuceririi uneia din cele mai importante piete de jocuri electronice din lume. Cu toate acestea, previziunile specialistilor sunt rezervate, acestia estimand ca producatorul american nu va putea detrona actualii lideri ai jocurilor video din Japonia. Consolele Xbox permit vizionarea de DVD-uri, accesul la Internet precum si formarea de retele intre mai multi jucatori. Pretul acestora este de 260 de dolari, ceva mai scumpe decat consolele PlayStation 2, realizate de Sony si Game Cube,
comercializate de Nintendo.

A fost lansat site-ul
www.internet-fiesta.ro

Pentru a veni in intampinarea „Sarbatorii Internetului”, o manifes-tare internationala care se desfa-
soara pentru prima data in Romania in acest an, Asociatia Romana pentru
Internet a lansat site-ul
www.internet-fiesta.ro. „Sarbatoarea Internetului” urmareste constientizarea populatiei asupra importantei
Internetului, a impactului acestuia in plan social, economic si cultural. Noul site isi propune sa promoveze actiunile ce vor avea loc in Romania cu aceasta ocazie.

graficul sAptAmAnii

Cele mai vizitate portaluri/retele de portaluri in Ianuarie
Potrivit unui studiu realizat de Jupiter Media Metrix, numarul vizitatorilor unici pe retelele de portaluri a crescut usor luna trecuta fata de decembrie 2001. Clasamentul, alcatuit in fiecare luna de compania americana, ia in considerare doar vizitatorii unici si include atat portaluri de sine statatoare, precum Yahoo!, cat si domenii diferite, dar care sunt proprietatea unei singure companii. Topul celor mai accesate site-uri a ramas aproape neschimbat, primele trei locuri fiind revendicate in continuare de AOL, MSN si Yahoo!. Reteaua Amazon, care detine cele mai vizitate site-uri din Europa, isi pastreaza pozitia in primele zece. (Paul Stroe)

softul sAptAmAnii

Macro Recorder pentru navigarea pe Internet
Navigarea pe Internet este, in general, un proces dinamic si captivant. Dar activitati precum memorarea si inserarea repetata a numelor de utilizator si a parolelor devin cateodata plictisitoare si rutinante. La fel si inregistrarea acelorasi informatii in formulare standard cerute de majoritatea site-urilor pentru acces in arhive sau alte zone restrictionate. Pentru a evita aceste situatii a fost creat Internet Macro, o aplicatie care permite inregistrarea de macro-uri, comenzi ce pot fi rulate automat, atunci cand situatia o cere. Orice combinatie legata de completarea de formulare sau regasirea de informatii poate fi inregistrata ca macro. Mai mult decat atat, utilizatorii avansati pot edita manual un macro deja inregistrat. Toate parolele sunt stocate de catre Internet Macro folosind metoda standard de criptare Blowfish. Aplicatia este shareware, dar poate fi testata free pe o perioada de 30 de zile. Ruleaza pe orice sistem Windows si il puteti descarca de la http://www.iopus.com. (P. S.)