Datorita cresterii constante a nevoilor de comunicare, RDS a marit considerabil conexiunea la Internet pe parcursul anului trecut, efectuand cinci upgrade-uri, pornind de la 22 Mbps (in Ianuarie) si ajungand la 155 Mbps (in Decem-brie), ceea ce inseamna o rata de crestere de 700%, ajungand sa aiba in acest moment 40% din totalul conexiunii externe la Internet din Romania. Drept urmare a acestor imbunatatiri, compania a inregistrat un trafic de 141,9TB, pornind de la 4TB in Ianuarie si ajungand la
16,6TB in decembrie. Dintre pro-dusele noi pe care RDS le-a pus la dispozitia utilizatorilor in cursul
anului trecut amintim serviciile RDSLink, CableLink, precum si dezvoltarea portalului www.home.ro.

2001 – an de varf pentru LLP Bucuresti

Compania LLP Bucuresti, unic distribuitor al aplicatiei ERP Sun Systems pe piata romaneasca, a raportat
pentru anul 2001 o cifra de afaceri de 1,8 milioane de dolari, cu peste 25% crestere fata de anul trecut.
O alta reusita a firmei a fost atrage-rea de clienti noi, printre care BRD Sogelease, 3M, Renault, agentia Ogilvy& Mather si Zapp Mobile. Peste 70% din cifra de afaceri pro-vine din comercializarea si implementarea solutiei Sun Systems dar oferta este suplimentata prin produsul Pivotal (o aplicatie de tip CRT – Client Relationship Management), precum si a altor solutii realizate de departa-mentul propriu de dezvoltare de software. Societatea are capital integral britanic si face parte din LLP Group, care opereaza in sapte tari din Europa Centrala si de Est. (Paul Stroe)

Grupul K Tech a raportat o cifra de afaceri de 25 milioane de dolari
Grupul de firme K Tech – Ultra Pro a inregistrat, la sfarsitul anului 2001, o cifra de afaceri totala de 25 milioane de dolari, in crestere cu aproximativ 40% fata de anul 2000. Valoarea estimata de 22 milioane de dolari a fost depasita cu 13% datorita volumului mare de incasari realizate in ultima perioada a anului. Circa 70% din cifra de afaceri s-a datorat activitatii de distributie de tehnica de calcul prin intermediul a peste 1.300 de firme. Anul trecut, numarul de calculatoare comercializate a fost de 30.000 , dintre care circa 10.000 au fost asamblate si distribuite sub marca proprie – Ultra Pro. Pentru acest an, conducerea grupului de firme preconizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 30 milioane de dolari. Recent, grupul a deschis la Iasi un nou magazin, reteaua numarand acum 11 unitati.

TotalSoft lanseaza un nou sistem ERP
Compania TotalSoft va lansa, in cursul acestei luni, un sistem ERP conceput special pentru piata romaneasca si care acopera toate domeniile de activitate ale firmei, continand modulele financiar-contabile, de cumparari, stocuri, vanzari, logistica, productie, mijloace fixe, managementul contractelor si al investitiilor, precum si instrumente specifice conducerii. Structura aplicatiei este modulara, fiecare aspect al activitatii unei firme fiind tratat intr-un mod specific. In ultimii ani, TotalSoft a inregistrat o crestere semnificativa, in 2001 inregistrand o cifra de afaceri de 2,2 milioane USD, fata de 100.000 USD in 1995.

Comisia Europeana a aprobat fuziunea HP-Compaq
Comisia Europeana a aprobat demararea fuziunii dintre Hewlett Packard Company si Compaq Computer Corporation, dupa examinarea acestui caz prin prisma Regulamentului Uniunii Europene privind fuziunile. Analiza Comisiei s-a incheiat in termenul de o luna prevazut de regulament pentru aceasta faza, care a constituit continuarea unei analize premergatoare ample, derulate de Comisie dupa ce partile implicate au semnat acordul de fuziune pe 4 septembrie 2001. (P.S.)

Softul saptamanii
Program pentru crearea de fisiere video
Daca o imagine este echivalentul a o mie de cuvinte, atunci o serie de imagini in miscare este de nepretuit in editarea celor mai complexe prezentari. Programul dedicat „Camtasia” captureaza imagini si sunet de pe orice desktop Windows si le salveaza intr-un fisier clasic.avi sau streaming video. Suita de instrumente cu care este inzestrat programul face deosebit de facila inregistrarea, editarea si publicarea de filme de mare fidelitate ce pot fi utilizate pentru training-urile la distanta, inregistrarea de conferinte, adnotari video si audio pentru aplicatii precum designul CAD, prezentarile de produse, prezentarile de vanzari etc. Puteti folosi optiunea SreenDraw pentru a desena pe desktop in timp ce inregistrati sau optiunea ScreenPad pentru a adauga prezentarii video logo-uri, adnotari sau grafice importate. Desi este shareware puteti descarca o versiune trial de la https://www.techsmith.com/. (Paul Stroe)

Graficul saptamanii

Dinamica cheltuielilor pentru servicii aditionale pe mobile in Europa
Celularele au depasit de ceva vreme faza in care functia lor de baza, comunicarea, era singura optiune a posesorului. Operatorii de telefonie mobila ofera clientilor din ce in ce mai multe produse aditionale, precum starea vremii, cotari la bursa, s.a.m.d., produse foarte apreciate de utilizatori, care, potrivit unui studiu efectuat de compania Jupiter MMXI, sunt dispusi sa investeasca in accesarea lor pe mobil mai mult decat ar face-o pentru furnizarea pe PC via Internet. Studiul, efectuat pe Europa, arata ca sumele investite certifica aceasta tendinta, in anul 2001 consumatorii platind 950 milioane de euro pentru servicii conexe furnizate pe telefoanele mobile si numai 250 milioane de euro pentru cele furnizate pe PC. Estimarile specialistilor merg pana in 2006, cand se preconizeaza cheltuieli la consumator de 3,3 miliarde euro pentru servicii pe celular comparativ cu 1,7 miliarde pe PC, via Internet. (Paul Stroe)