Pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2001, oficialii Amazon au raportat ca profitul net al companiei, incluzand cheltuielile aferente achizitiilor, compensarii stocurilor si platii dobanzilor, a fost de cinci milioane de dolari, comparativ cu o pierdere de 545 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut. Veniturile trimestriale ale Amazon.com au atins valoarea record de 1,12 miliarde de dolari, fata de 972 milioane de dolari in urma cu un an, crescand de trei ori mai mult decat estimasera analistii.

Softwin ofera suport tehnic in timp real

Producatorul de antivirusi Softwin a lansat, in premiera, un serviciu pentru piata romaneasca de software: suport tehnic acordat in timp real, pe Internet, acordat de persoane reale.
„Prin acest serviciu, incercam sa imbunatatim si mai mult relatia cu beneficiarii serviciilor noastre: fiecare client este tratat in mod proactiv de catre un operator de suport – o persoana reala si nu un automat ca in cazul altor site-uri – care poate oferi informatii despre toate produsele si serviciile noastre sau poate rezolva problema in discutie”, declara Bogdan Irina, BitDefender Marketing Manager, in cadrul Softwin. De asemenea,
compania ofera clientilor posibilitatea de a actualiza produsul antivirus a oricarei versiuni anterioare a produselor BitDefender (fost AVX). (Paul Stroe)

Softul saptamanii
Program freeware pentru captarea de site-uri web
Daca doriti sa aveti la dispozitie toate detaliile unui site folositi SuperBot, un program pentru descarcarea paginilor de web direct pe hard-ul dumneavoastra. Desi este gratuit, SuperBot ofera practic toate facilitatile puse la dispozitia utilizatorului de catre programe shareware gen Teleport Pro. SuperBot permite reluarea download-urilor daca acestea au fost intrerupte, economisind astfel timp pretios, poate restrictiona copierea de fisiere in functie de extensie, poate salva chiar si cookie-uri. Puteti de asemenea sa configurati o serie de filtre cum ar fi adancimea de cautare, stabilind astfel pana la care folder vor fi descarcate fisierele. Aplicatia este integrata cu configurarile cache-ului browserului dumneavoastra si tine evidenta tuturor site-urilor copiate. De asemenea are o optiune pentru copierea directa pe CD a site-ului descarcat. Il puteti descarca de la https://www.sparkleware.com/. (Paul Stroe)

Estimari sumbre pentru producatorii de PC-uri

Anul 2001 s-a incheiat cu un trimestru in care cifrele de vanzari s-au situat la un nivel scazut pentru toti marii producatori de computere, exceptand compania Dell, fapt care reduce sansele unei redresari a sectorului la inceputul lui 2002, potrivit Reuters. Reprezentantii companiilor IBM si Microsoft estimeaza o eventuala revenire abia in a doua parte a anului, in conditiile in care analistii preconizeaza ca firmele din domeniu au nevoie de o relansare economica globala pentru a reveni la rentabilitate. Anul trecut a fost un an nefast pentru industria producatoare de calculatoare personale. Un studiu efectuat de Gartner Dataquest releva ca vanzarile mondiale de computere in 2001 au scazut cu 4,6%, la 128 milioane de unitati, in timp ce o alta companie de cercetare, International Data Corp (IDC) estimeaza ca vanzarile s-au redus cu 6,7% in ultimul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2000.

Proiecte pentru programul Societatea Informationala

Proiectele de cercetare si dezvoltare din cadrul programului Societatea Informationala, finantat de Uniunea Europeana, pot fi depuse pana la 21 februarie la Comunitatea Europeana, potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Programul, cu un buget de 379 milioane de euro, are ca obiectiv sprijinirea activitatilor de cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiei informatiei. Pentru anul in curs, suma ce va fi alocata proiectelor va fi distribuita urmatoarelor domenii: sisteme si servicii pentru cetateni (51 milioane euro), continut si instrumente multimedia (40 milioane euro), noi metode de lucru si comert electronic (28 milioane euro) si tehnologii esentiale si infrastructuri (142 milioane euro). Informatii suplimentare sunt disponibile la adresa: https://www.cordis.lu/ist. (Paul Stroe)

Graficul saptamanii
Evolutia achizitionarilor mondiale de adrese Internet
Marile grupuri au alocat anul trecut circa 40 de miliarde de dolari pentru cumpararea de societati „.com” falimentare, profitand de dificultatile sectorului pentru a achizitiona, la preturi mici, active din acest domeniu, potrivit Reuters. O suma totala de 39,7 miliarde dolari a fost cheltuita in 2001 pentru cumpararea a 1.289 de societati. Aceasta politica a afectat achizitionarea de adrese noi, piata inregistrand un regres in aceasta directie, fata de anul 2000. Potrivit Webmergers.com, firmele au preferat sa investeasca in infrastructuri care permit functionarea site-urilor, renuntand astfel la cumpararea de noi adrese. Chiar si firmele mari au recurs la aceasta politica, IBM si Microsoft alocand aproape 20 de miliarde de dolari pentru a cumpara 575 de societati specializate in comertul on-line. Cu toate acestea, achizitiile de companii specializate au reprezentat jumatate din cheltuielile realizate anul trecut. (Paul Stroe)