De 36 ori un milion de dolari
Noua lege a investitilor directe a reusit sa atraga primii 36 de investitori, care anunta investitii totale in Romania de peste jumatate de miliard de dolari. Conducerea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a organizat saptamana trecuta o intalnire cu respectivii investitori
„Sunt foarte multe probleme la care companiile au solicitat raspuns, pentru ca in unele situatii, pe plan local, nu s-a inteles complet cum ar trebui sa se aplice legea in ceea ce priveste decalarea platii TVA si aplicarea amortizarii accelerate”, a spus Leonard Cazan, ministrul Dezvoltarii si Prognozei. Oficialul MDP a adaugat ca o alta propunere avansata de reprezentantii companiilor o reprezinta extinderea listei cu utilajele exceptate de la plata taxelor vamale. „In fiecare an, lista va fi modificata sau completata in functie de solicitari. Trebuie completata, pentru ca au aparut multe utilaje specifice care nu se fabrica la noi in tara”, a mentionat Cazan. Cele 36 de companii au depus formulare de inregistrare statistica la Agentiile de Dezvoltare Regionala, urmand sa beneficieze de facilitatile cuprinse in Legea privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie.

MobiFon incepe sa se simta bine
Operatorul roman de telefonie mobila MobiFon-Connex a raportat pentru primele noua luni ale acestui un profit operational in valoare de 83,9 milioane de dolari. Profitul respectiv este cu 85% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand MobiFon anunta ca a castigat 45,4 milioane de dolari. Veniturile din servicii realizate de compania de telefonie mobila in perioada ianuarie-septembrie au fost de 260 milioane de dolari, fata de 217 milioane de dolari cat incasa in 2000. La sfarsitul lunii septembrie, 1,6 milioane de utilizatori foloseau serviciile oferite de Connex, comparativ cu un milion in septembrie 2000. Situatia pozitiva a rezultatelor financiare ale MobiFon este cu atat mai interesanta, cu cat grupul canadian TIW, care prin intermediul subsidiarei ClearWave detine pachetul majoritar de actiuni, are mari probleme in a-si asigura stabilitatea financiara.