Astfel, cei care adoptă acești copii vor putea primi stimulente financiare din aprtea statului. Vorbim de sume care pot ajunge la peste 1 300 lei.

Guvernul a introdus în Legea adopției noi stimulente financiare. 

„Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referință, în valoare de 500 de lei – n.red.), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei, se afla în una din următoarele situații: a) avea vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună”, scrie în proiectul de lege adoptat azi.

Doar pentru un copil, statul va da 600 lei. În cazul în care copilul adoptat este mai mare de șapte ani, este încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună, cel care l-a adoptat va primi 900 lei. 

Dacă acel copil va îndeplini două condiții, adoptatorul va încasa cu 25% mai mult.

În cazul în care copilul îndeplinește toate cele trei condiții menționate, indemnizația va crește cu 50%, adică cei care l-au adoptat pot încasa ți 1 350 lei.

De acești bani veți beneficia până când cel adoptat va împlini 18 ani.

Desigur, dacă tânărul își va continua studiile, va beneficia de bani până la 26 de ani.

Mai mult, adoptatorii vor putea deconta mai multe cheltuieli, în limita a 1 500 lei pe an. Este vorba despre  asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat.

De asemenea, cheltuielile de transport și cazare ocazionate adoptatorului la participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt județ vor fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană, după cum scrie în proiect.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă de Parlament.