SUA ar trebui să se pregătească pentru un al doilea program de stimulare, deoarece sunt şanse foarte mari ca avansul economic să încetinească în a doua parte a anului viitor, potrivit laureatului premiului Nobel în economie Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg.

“Probabilitatea încetinirii este foarte, foarte mare şi, de asemenea, este un risc semnificativ ca evoluţia economiei să intre pe teritoriu negativ. Dacă economia îşi revine, nu va trebui să cheltuim banii. Însă dacă nu ne pregătim acum, iar economia se va dovedi slabă, aşa cum cred că va fi, atunci ne vom afla într-o situaţia foarte dificilă”, a afirmat Stiglitz.

Cea mai mare economie a lumii nu va avansa, probabil, îndeajuns de rapid pentru a crea suficiente locuri de muncă pentru noii veniţi sau să compenseze creşterea productivităţii, care va reduce cererea pentru forţă de lucru, a spus el.

Comentariile lui Stiglitz le susţin pe cele ale laureatului Premiului Nobel Paul Krugman. Administraţia SUA consideră, însă, că este prematur să ia în considerare încă un pachet de stimulare economică, după ce în acest an a fost implementat un program de 787 miliarde de dolari.

7 milioane de locuri de muncă desfiinţate în 2 ani

Preşedintele Barack Obama a susţinut un plan mai limitat, de 154 de miliarde de dolari, aprobat de Camera Reprezentanţilor şi destinat sprijinirii pieţei muncii.

Cea mai gravă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial a dus la desfiinţarea a peste şapte milioane de locuri de muncă în SUA în ultimii doi ani. Autorităţile au cheltuit, împrumutat sau promis mai mult de 10.000 miliarde de dolari pentru a revitaliza economia şi piaţa creditului.

Stiglitz este profesor la Universitatea Columbia din New York şi fost consilier la Casa Albă, în administraţia Bill Clinton.

SURSA: Mediafax