‘Un nou acord cu FMI poate ajuta România din punctul de vedere al credibilităţii externe şi o poate ajuta să se finanţeze la costuri mai scăzute. Este clar că România trebuie să se împrumute de la Fond. Dacă nu se împrumută de la FMI, se pune problema de unde s-ar putea împrumuta din altă parte’, a spus Steven van Groningen, care a participat la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Britanică în România.

‘Consider că în România mai există potenţial, dar este necesară o viziune pe termen lung, pentru că sunt alte condiţii economice’, a arătat ven Groningen.

Potrivit preşedintelui CIS, în trecut, lucrurile se mişcau repede în ceea ce priveşte investiţiile străine, pentru că toţi vedeau că există potenţial, iar acum, investitorii nu mai sunt convinşi că există acest potenţial. Steven van Groningen consideră că o limitare a posibilităţilor de plasament ale fondurilor publice de pensii administrate privat (Pilonul II) nu este o decizie bună.

‘Părerea mea este că limitarea posibilităţii pentru aceste fonduri de pensii de a face plasamente în bonduri nu este o decizie bună’, a subliniat van Groningen. Eu personal nu sunt de acord cu această măsură de limitare a posibilităţilor de investiţii’, a mai arătat preşedintele CIS.

Reprezentanţii delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au afirmat, recent, la Bucureşti, că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.
Vrem predictibilitate pentru România
Investitorii străini vor o mai mare predictibilitate a mediului economic în România, stabilitate legislativă iar Guvernul să fie un administrator eficient, a arătat, marţi, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen.
‘Ce aşteptăm de la noul Guvern este să vedem o mai mare predictibilitate a mediului economic. Să fie un bun administrator. Să rezolve problema taxelor, să colecteze eficient. Să fie transparent, să existe o prioritizare a proiectelor şi să finalizeze proiectele pe care le-a început. Vrem să vedem un mai bun proces de consultări cu toate părţile. Vedem că legile sunt modificate prin ordonanţe de urgenţă. Este necesară o mai mare stabilitate legislativă şi a celor cu care purtăm dialogul. Aceştia se schimbă prea des’, a declarat, pentru AGERPRES, Steven van Groningen.

Presedintele CIS a spus că este necesar un dialog constant cu Guvernul.

‘Mesajul nostru este predictibilitate, prioritizare şi bună administrare’, a subliniat van Groningen.

Camera de Comerţ Britanico Română şi Consiliul Investitorilor Străini în România organizează, marţi, un breakfast briefing, în care preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, va vorbi despre situaţia României din 2012 şi previziunile pentru 2013.
Sursa: Agerpres