‘Există în cadrul ministerului şi un departament de Supercomputer în cadrul centrului ‘România Digitală’. În funcţie de disponibilităţile financiare şi de colaborarea pe care o să o avem cu IBM, pentru că se merge pe ideea de a avea o colaborare, un centru de cercetare cu IBM, s-ar putea să avem şi facilităţi din partea lor. Practic, acum depinde numai de resurse. Acum un supercompurter valorează de la un milion de euro în sus. Necesităţile României sunt pentru un supercomputer de un milion de euro’, a subliniat ministrul.

Vreme a răspuns astfel unor întrebări formulate de participanţii la conferinţa de lansare a strategiei sectoriale ‘Digital Mureş 2010’, care au subliniat că România a pierdut inclusiv un Premiu Nobel pentru medicină din cauza lipsei unui supercomputer.

Valerian Vreme a precizat că MCSI este pregătit, cunoaşte necesitatea unui astfel de supecomputer, că este momentul achiţionării unui astfel de computer, însă totul depinde de finanţare.

‘Sper ca România să aibă un asemenea centru la care să apleze şi alte domenii, nu doar medicina. Acesta e momentul. E momentul în care avem nevoie de simulări, de modele’, a subliniat ministrul.

La Târgu Mureş joi a avut loc lansarea strategiei sectoriale ‘Digital Mureş 2010’, o strategie unică în ţară, care doreşte atragerea unor investitori pentru realizarea celor două componente, una de infrastructură modernă de servicii public-private, iar alta de construcţie şi dezvoltare a unui parc tehnologic specializat pe informatică medicală.
SURSA: Agerpres