Guvernul a adoptat un proiect de lege privind ucenicia la locul de muncă pentru a modifica legislaţiai actuală, astfel încât să facă mai atractivă pentru angajatori ideea de a angaja tineri ucenici.
Astfel, angajatorul va încasa lunar câte 300 lei pentru fiecare ucenic angajat, banii fiindu-i acordaţi pe durata contractului de ucenicie la locul de muncă, care nu poate fi mai mare de trei ani şi mai mica de 12 luni.
„Angajatorul primeşte subvenţia de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, a precizat ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Banii vor fi alocaţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, efortul financiar preconizat fiind de 110.000 euro pentru 2011. Potrivit estimărilor guvernanţilor, anul viitor vor beneficia de aceste reglementări 1.500-1.800 de ucenici.
Modificarea legislativă s-a impus întrucât anul acesta programul nu a avut succes, angajatorii nefiind încurajaţi să angajeze tineri ucenici pentru că primeau o subvenţie de doar 250 lei şi erau obligaţi să le asigure locuinţă şi trei mese calde pe zi.
Astfel, deşi pentru 2010 era prevăzută în bugetul asigurărilor pentru şomaj o sumă de aproximativ 50.000 euro pentru acoperirea acestor subvenţii, de care să beneficieze 500 de persoane, numai câţiva angajatori au angajat ucenici, iar banii au rămas neutilizaţi.