Statul român are peste 1,3 milioane de angajați

Conform datelor, în 2023, în fiecare zi, ţara noastră a angajat 38 de noi bugetari. Ca rezultat, aparatul bugetar din România a ajuns în fruntea clasamentului european. România se situează pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește costurile asociate aparatului bugetar.

Mai exact, ţara noastră se situează pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul dedicat cheltuielilor salariale ale bugetarilor. România este depășită doar de trei țări considerate „paradis fiscal”: Cipru, Malta și Irlanda.

În România, 22,2% din veniturile încasate de stat sunt direcționate către plata salariilor bugetarilor. Pe de altă parte, ţările cu cele mai mici cheltuieli salariale pentru bugetari sunt Cehia, Spania și Germania.

În 2023, Guvernul anunțat că nu vor avea loc noi angajări la stat. De asemenea, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante a fost „înghețată”. Cu toate acestea, aparatul bugetar a crescut cu 14.000 de persoane, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit Ministerului Finanțelor, numărul total de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România depășește 1,3 milioane de angajați. Cele mai multe posturi sunt ocupate în Administraţia Publică Locală, urmate de posturile de profesori, și apoi de cele din Ministerul Afacerilor Interne și din Apărare.

Tot mai mulți bugetari, nemulțumiți de salarii

Tot mai mulți bugetari sunt totuși nemulțumiți de nivelul salariilor. Încă din anul trecut, mii de angajați din sectorul public au ieșit în stradă exprimându-și nemulțumirea față de veniturile lor. Iar protestele au avut rezultate.

Datorită grevelor, profesorii, polițiștii, sindicatele din domeniul sănătății și magistrații au obținut majorări salariale. În prezent, lucrătorii de la Poșta Română și angajații muzeelor sunt și ei implicați în acțiuni de protest pentru a obține creșteri salariale.

greva la posta romana
Grevă Poșta Română / SURSA: BNS

Cu toate acestea, cheltuielile cu bugetarii au crescut constant de la an la an. Mai exact, cheltuielile salariale pentru angajații din sectorul public au înregistrat o creștere de peste 10 ori în ultimii 20 de ani.

Potrivit Ministerului Finanțelor, evoluția cheltuielilor salariale pentru bugetari în România este remarcabilă. De exemplu, în 2004, statul român plătea puțin peste 15 miliarde de lei pentru salariile bugetarilor. Aceste cifre au crescut exponențial în anii următori: în 2014, au ajuns la aproape 50 de miliarde de lei, iar pentru anul în curs, sunt alocate nu mai puțin de 145,5 miliarde de lei.

Bugetul guvernului Ciolacu pentru anul în curs prevede o creștere a salariilor cu un procent de 11%. După primele trei luni ale anului, cheltuielile aproape că s-au dublat, ajungând la 20%.