Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu noi date. Astfel, în 2023, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 39.900. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 5.200 de locuri de muncă vacante față de anul anterior.

Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 0,78%, înregistrând o scădere cu 0,12 puncte procentuale față de anul precedent, conform acelorași date INS.

Cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante

În anul 2023, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în:

  • intermedieri financiare și asigurări (1,60%)
  • administrația publică (1,45%)
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,39%).

Industria prelucrătoare a concentrat aproximativ o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante. Adică 10.000 de locuri vacante, cu o rată medie anuală de 0,91%.

Sectorul bugetar a deținut 21% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cu cele mai multe locuri vacante în:

  • administrația publică (4.000),
  • sănătate și asistență socială (3.100)
  • învățământ (1.300).
muncitor, loc de munca
Muncitor aflat la locul de muncă/SURSA FOTO: Pexels

Cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante

În contrast, cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în:

  • industria extractivă (0,29%)
  • construcții și alte activități de servicii (0,33% fiecare).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în industria extractivă și tranzacții imobiliare. Fiecare a înregistrat 0,1 mii de locuri de muncă vacante.

INS. Anul 2023 comparativ cu 2022

În anul 2023, în comparație cu anul 2022, au fost înregistrate unele modificări semnificative în ceea ce privește ratele medii anuale și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante.

Cele mai semnificative scăderi ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au observat în:

  • sectoarele transportului și depozitării (-0,49 puncte procentuale)
  • administrației publice (-0,31 puncte procentuale)
  • domeniul sănătății și asistenței sociale (-0,29 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în:

  • transport și depozitare (-1.300 locuri vacante)
  • sănătate și asistență socială
  • industria prelucrătoare (-1.100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante în tranzacții imobiliare

Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante în:

  • tranzacții imobiliare (+0,39 puncte procentuale)
  • intermedieri financiare și asigurări (+0,35 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, creșteri mai semnificative au fost înregistrate în:

  • intermedieri financiare și asigurări și în sectorul hotelurilor și restaurantelor (+0,3 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Domeniile care înregistrează cerere semnificativă de forță de muncă salariată

În anul 2023, se remarcă o cerere semnificativă de forță de muncă salariată în diverse domenii de activitate. Acesta a fost exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale și a numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante.

Cele mai mari cereri de forță de muncă salariată, exprimate prin ratele medii anuale, s-au evidențiat în rândul:

  • ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,98%),
  • funcționari administrativi – grupa majoră 4 (0,85%)
  • ocupații elementare – grupa majoră 9 (0,84%).

INS a precizat că, în ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai mari valori s-au observat în rândul:

  • ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (11,5 mii locuri vacante),
  • lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5,
  • în ocupații elementare – grupa majoră 9 (5.700 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Agricultura, sivicultura și pescuitul – cerere redusă

Cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, s-au regăsit:

  • ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,41%, respectiv 0,1 mii locuri vacante),
  • membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,46%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Comparativ cu anul 2022, INS a menționat că cele mai semnificative scăderi atât ale ratei medii anuale, cât și ale numărului mediu anual al joburilor vacante, s-au observat în:

  • ocupațiile de funcționari administrativi – grupa majoră 4 (-0,34 puncte procentuale, respectiv -1.000 locuri vacante),
  • specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,18 puncte procentuale, respectiv -1.800 locuri vacante).

În schimb, Institutul a arătat s-a înregistrat o creștere ușor mai ridicată a numărului mediu anual al locurilor de muncă în rândul

  • ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,1 mii locuri de muncă vacante).

Zonele cu cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale

În anul 2023, în profil teritorial, INS a arătat că se remarcă cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale în regiunea Bucureşti-Ilfov (1,10%), urmată de regiunile Vest (0,94%) şi Nord-Vest (0,81%). Angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunea Bucureşti-Ilfov (13.200 locuri vacante). Acesta a reprezentat aproape o treime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din întreaga ţară.

Regiunile Nord-Vest (5.600 locuri vacante) şi Vest (4.600 locuri vacante) au însumat peste o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante de la nivelul întregii ţări.

Regiunile cu cele mai scăzute valori

La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori s-au regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,40%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,57%, respectiv 3.200 locuri vacante).

Comparativ cu anul precedent, INS a spus că cele mai relevante scăderi ale ratei medii anuale s-au înregistrat în regiunea Sud-Est (-0,22 puncte procentuale) şi în regiunea Bucureşti-Ilfov (-0,20 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, scăderi mai importante s-au evidenţiat în regiunea Bucureşti-Ilfov (-2.100 locuri vacante) şi în regiunea Sud-Est (-1.200 locuri vacante).

Singura creştere s-a observat în regiunea Nord-Est (+0,04 puncte procentuale şi +0,3 mii locuri vacante), atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante.