Cercetători din institute susținute cu fonduri publice au participat în iunie 2025 la lansarea Mișcării Internaționale a Rusofililor (MIR) în România. Alături de Ambasadorul Rusiei și de lideri ai mișcării, aceștia au susținut discursuri ce reflectă viziunea promovată de Federația Rusă. Organizația MIR este fondată de persoane acuzate de spionaj și susținute de structuri oficiale ruse.

Mișcarea Internațională a Rusofililor (MIR), fondată de persoane sancționate internațional

Mișcarea Internațională a Rusofililor (MIR) a fost lansată în 2023, la Moscova, de bulgarul Nikolai Malinov și actorul Steven Seagal. Organizația se descrie ca o platformă pentru cei pasionați de limba și cultura rusă.

Fondatorul Nikolai Malinov a fost acuzat de autoritățile din Bulgaria de spionaj și se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite pentru acte de corupție și colaborare cu entități ruse.

Malinov a declarat că organizația se bucură de susținerea președintelui Vladimir Putin. Prezența ministrului rus de externe Serghei Lavrov și a ideologului Aleksandr Dughin la evenimentele organizate de MIR întărește această afirmație.

De asemenea, oligarhul Konstantin Malofeev, aflat și el sub sancțiuni, este unul dintre susținătorii mișcării, scriu cei de la Context.ro.

Filiala din România, condusă de Mihai Lauruc, un personaj controversat

Mihai Lauruc, ales președinte al MIR România, este cunoscut pentru declarațiile favorabile Federației Ruse.

Procurorii l-au menționat în ancheta privind dosarul Geția, în care au fost arestați doi cetățeni români pentru legături cu agenți ruși. Lauruc a susținut într-un interviu din 2023 că Occidentul ar încerca să „jefuiască Rusia de resurse” și că “regimul de la Kiev încearcă să-i convingă pe români să urască rușii”.

Potrivit declarației sale de avere, Lauruc deține bunuri în valoare de peste 10 milioane de euro pe teritoriul Federației Ruse. Acesta este și asociat cu fundația Pravfond, vehicul utilizat de Rusia pentru finanțarea unor operațiuni externe.

„În contextul actual, realist vorbind, Occidentul colectiv (Statele Unite și NATO) încearcă să acapareze Rusia și să o jefuiască de resurse. Prin urmare, în condițiile actuale, a fi rusofil înseamnă a fi de partea celor care își protejează țara și familia tradițională.

Regimul de la Kiev încearcă să schimbe opinia românilor și să-i convingă să urască rușii.

De ceva timp, în România mă simt ca un străin, în timp ce în Rusia mă simt ca acasă. Dacă ajungi să cunoști cultura si sufletul rusesc, nu poți să nu-i iubești pe ruși si să nu te simți ca acasă aici!”, a spus Lauruc.

Potrivit declarației sale de avere, Lauruc deține bunuri în Federația Rusă — inclusiv aur, diamante, lingouri și samovare — a căror valoare depășește 10 milioane de euro.

Captură din declarația de avere a lui Lauruc
SURSA FOTO: Context.ro, Captură din declarația de avere a lui Lauruc

Participare oficială a unor cercetători angajați ai statului

Lansarea MIR România a avut loc în cadrul unei conferințe desfășurate în parteneriat cu Ambasada Rusiei. Printre vorbitori s-au numărat Constantin Corneanu, angajat al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, și Vasile Buga, coordonator al Centrului de Studii Ruse și Sovietice din cadrul Academiei Române.

Corneanu a fost prezentat drept președintele Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, ONG care apare frecvent în relatările site-ului vestidinrusia.com. Acest portal este cunoscut pentru promovarea mesajelor propagandistice ruse și este asociat cu colonelul în rezervă Nicolae Dolghin.

lansarea MIR
SURSA FOTO: Context.ro

În cadrul evenimentului, Constantin Corneanu a susținut o prezentare în care a abordat Pactul Ribbentrop-Molotov, minimizând implicațiile acestuia asupra României. Potrivit versiunii prezentate, pactul a fost rezultatul izolării URSS de către statele occidentale, fără a menționa anexarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Această perspectivă corespunde în mare măsură narativului oficial al Kremlinului. Federația Rusă justifică în continuare semnarea pactului prin Acordul de la München din 1938, ignorând consecințele directe ale pactului în Europa de Est.

Institutul Revoluției, sursă de controverse și finanțare constantă

Constantin Corneanu este cercetător la Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, instituție cunoscută sub numele de „Institutul lui Iliescu”. Fondat în 2004, institutul a fost criticat pentru lipsa de relevanță științifică și costurile ridicate suportate din bugetul de stat.

Deși guvernul Orban a emis o ordonanță pentru desființarea IRRD în 2019, Curtea Constituțională a respins inițiativa. Un nou proiect de lege a fost inițiat în Parlament, dar a fost blocat în Camera Deputaților. În ultimii patru ani, IRRD a primit peste 10 milioane de lei, majoritatea fondurilor fiind direcționate către salariile angajaților.

Reacția instituției față de participarea angajatului la eveniment

La solicitarea Context.ro, IRRD a transmis că participarea lui Corneanu la evenimentul MIR nu a fost cunoscută sau aprobată de conducerea institutului. Reprezentanții instituției au declarat că prezența cercetătorului la conferință reprezintă o inițiativă personală.

Totodată, conducerea IRRD a menționat că „nu cenzurează activitatea personală a angajaților” și că „nu își spionează personalul”. De asemenea, instituția a precizat că se simte onorată de apartenența lui Corneanu la echipa sa de cercetare.

Implicarea unui fost activist comunist în promovarea MIR

Vasile Buga, prezent și el la evenimentul din iunie 2025, a fost membru al aparatului de propagandă al Partidului Comunist Român, ocupând funcția de referent pentru relațiile româno-sovietice. După 1990, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe și la Ambasada României de la Moscova.

Buga coordonează în prezent Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”, din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, instituție afiliată Academiei Române. Centrul este finanțat din fonduri publice și este activ în menținerea unor legături culturale și istorice cu Federația Rusă.

O rețea de ONG-uri și instituții publice legitimează o mișcare promovată de Kremlin

Atât Corneanu, cât și Buga sunt afiliați Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice, organizație care funcționează în domiciliul lui Corneanu și se implică în formularea de recomandări pe teme de politică externă.

Prezența acestora la evenimentul MIR România, organizat cu sprijinul Ambasadei Rusiei, subliniază implicarea unor structuri publice în inițiative care alimentează narative favorabile regimului Putin.

Articolul integral și mai multe detalii despre acest subiect, CHIAR AICI.