Statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. 

Statul a mai pierdut până acum şi procesele intentate celorlalţi doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ şi E.ON. 

"Statul român a demarat acest proces după ce un control al Curţii de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu şi-au respectat contractele de privatizare. Însă cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susţină rapoartele, astfel că statul a pierdut, rând pe rând, procesele cu companiile care au cumpărat filiale Electrica", au explicat sursele menţionate. 

Sentinţa potrivit căreia statul a pierdut procesul intentat Enel a fost dată săptămâna trecută, iar SAPE este acum obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro. 

"Din cele 24 de capete de cerere formulate în aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competenţa altor instanţe", au mai spus sursele citate. 

În România, compania italiană Enel deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemţii de la E.ON. 

SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Agerpres