Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a suspendat unele programe, inclusiv construcţia de locuinţe prin ANL, după ce bugetul ministerului a fost redus cu 10%, a declarat joi, la Dorohoi, ministrul de resort, Elena Udrea.

Printre investiţiile suspendate se numără construcţia de locuinţe, proiect prin care Guvernul îşi propusese să realizeze aproximativ 100.000 de locuinţe până la sfârşitul mandatului, construcţia de săli de sport şi a drumurilor judeţene de interes local.

„Vom limita anumite investiţii pe care, de la începutul anului, le redusesem oricum pentru că, de la început, am avut un buget mai mic pe 2010, cu 31%, decât cel din 2009, cum ar fi investiţiile în sălile de sport. Anul acesta se făceau doar sălile de sport începute anul trecut, acum probabil că vom face şi mai puţine decât ne propusesem. Din păcate nu am avut posibilitatea să avem bani pentru drumuri judeţene, am sperat pentru că toată lumea aşteaptă să se facă construcţii de drumuri judeţene, dar nu s-au primit bani pentru acest fel de lucrări. Nu am putut finanţa lucrări de apă, mai mult decât ne-am propus la începutul anului”, a declarat Udrea.

Totodată, ea a precizat că este suspendat şi programul de reabilitare termică a locuinţelor, însă în acest caz s-a găsit o alternativă, aceea prin care proprietarii se pot angaja să ia credite de la CEC, pe o perioadă de cinci ani, din care vor plăti doar ratele, dobânda fiind suportată în întregime de către minister, iar statul va fi garant.

„Anul trecut s-au făcut lucrări pe angajament, deci s-a lucrat înainte, urmând să fie plătite anul acesta. Noi am avut bani să plătim lucrările de anul trecut”, a spus ministrul, precizând, totuşi, că nu se va renunţa în totalitate la acest program.

Ea şi-a exprimat speranţa ca în bugetele viitoare să existe sume mai mari.

Ministrul a subliniat că nu doar programele de investiţii au fost afectate de reducerea bugetului, ci şi salariile, dar şi cheltuielile de capital, de bunuri şi servicii ale ministerului au fost reduse.

Bugetul MDRT a fost redus, prin recenta rectificare bugetară, cu 168,6 milioane lei.

SURSA: Mediafax