Autoritățile de la Atena au anunțat că incendiile izbucnite în Grecia au întins la maximum capacitățile serviciilor de urgență. Ultimul focar a fost înregistrat duminică la prânz lângă Kalamos, un oraș aflat la 44 de kilometri de Atena. Foarte căutată în special de locuitorii capitalei, localitatea este mărginită de o pădure de pini care se află în flăcări. Din cazua fumului gros și a instabilității situației, autoritățile au închis o parte din rețeaua de drumuri.

 

În același timp, 10 – 12 focare sunt active în frumoasa insulă Zakynthos, vizitată de mulți români în această perioadă. Din cauza vântului puternic stingerea incendiilor este extrem de dificilă. Oficialii serviciilor de urgență menționează că o parte dintre incendii par generate intenționat sau din neglijență chiar de oameni. De altfel, ministrul grec al justiției, Stavros Kontonis, care este și reprezentantul insulei în parlamentul de la Atena, a declarat că incendiile „sunt planificate”. Conform presei elene, incendiile din Zakynthos amenință localitățile Agalas, Katastari și Pigadakia-Gyri, dar există incendii de mai mici dimensiuni și lângă Kalamaki și Laganas. Se pare că nici telecomunicațiile din zonă nu funcționează în parametri normali din cauza distrugerii unor antene în zona muntelui Katastari.

Și în insula-vecină Kefalonia, sunt semnalate incendii, iar turiștii trimit mesaje pe TripAdvisor pentru a oferi sau afla informații. Imaginile de la Lithi, din insula Chios sunt infiorătoare.

În acest weekend au fost raportate incendii importante de vegetație și în Albania, sudul Franței, Spania și Portugalia.