Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni ai telecomunicaţiilor sau reprezentanţii lor nu au menționat nicio ţară în declaraţia lor, dar China şi gigantul său al telecomunicaţiilor Huawei, lider în tehnologia 5G, par să fie principalii vizaţi, scrie Afp, citată de agerpres.

Se pare că SUA au exclus Huawei din dezvoltarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj în favoarea Beijingului sau de sabotare a reţelelor occidentale.

În cazul UE, Huawei este în concurenţă cu două companii europene: Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda, care a cumpărat grupul franco-american Alcatel-Lucent.

În prezent, europenii s-au făcut că nu aud solicitările americane, în timp ce Huawei respinge acuzaţiile care o privesc, potrivit France Presse.

În cadrul unei conferințe de presă, francezul Thierry Breton, noul comisar pentru piaţa internă şi sectorul digital, a evidenţiat expertiza europeană.

„Europa nu este în întârziere în materie de 5G, contrar celor ce se spun pe ici pe colo, Europa dispune de mari actori industriali şi, prin intermediul lor, de cel mai mare portofoliu în termeni de brevete: peste 55% din brevetele pentru 5G sunt de origine europeană”, a declarat Breton.