Dacă state precum Grecia sau Venezuela au 50% şanse să intre în incapacitate de plată, exista ţări care au şanse infime să intre în faliment. Jurnaliştii de la 24/7 Wall St. au realizat un top al statelor cu cel mai sigur nivel al datoriei publice din lume, top care oferă şi indicele CPD, (Cumulative Probability of Default), indice care redă posibilitatea de default al acestor state. Topul a fost realizat pe baza datelor culese de la Credit Market Analysis şi reflectă stabilitatea economică şi financiară a acestor state.

Pe locul I se află Norvegia, care are o rată a probabilităţii de a intra în faliment în următorii 5 ani de doar 2,3%, în timp ce datoria suverană se ridică la 60,6% din PIB. Norvegia are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din lume şi este unul din statele cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Norvegia este urmată de Finlanda, care are o probabilitate de 3,1% să intre în incapacitate de plată, iar în cazul în care economia va deveni şi mai puternică, acest indice va coborî. Nivelul datoriei suverane este de 44% din PIB.

Statele Unite se află pe cea de-a treia poziţie, cu 52,9% datorie suverană şi cu un indice CPD de 3,4%, în timp ce Danemarca ocupa locul al patrulea, cu un indice CPD de 3,6% şi o datorie de 41,6%.

Poziţiile următoare sunt ocupate de Suedia (CPD 3,7%, datorie de 35,8%), Germania (CPD 3,9%, datorie de 72,1%), Elveţia (CPD 4,3%, datorie de 40,5%), Olanda (CPD 4,4%, datorie de 62,2%), Hong Kong (CPD 4,9%, datorie de 37,4%), Arabia Saudită (CPD 5%, datorie de 37,4%), Australia (CPD 5,2%, datorie de 17,6%), Noua Zeelandă (CPD 6,1%, datorie de 22,2%), Qatar (CPD 6,4,%, datorie de 15,7%), Marea Britanie (CPD 6,6%, datorie de 68,1%), Cehia (7%, 34,1%), Chile (CPD 7,1%, datorie de 6,1%), Slovenia (CPD 7,6%, datorie de 31,8%), Abu Dhabi (CPD 7,7%), Austria (CPD 7,8%, datorie de 69,3%) şi Franţa (CPD 7,8%, datorie de 77,5%).

Câteva particularităţi

Suedia – Faptul că în 2003 suedezii au votat la referendum împotriva adoptării monedei unice, a dat o libertate extinsă pe zona de comerţ internaţional, putând să realizeze schimburi comerciale fără să fie supusă condiţiilor economice din zona euro, care au început să fie tot mai grele odată cu apariţia crizei.

Elveţia – Este în continuare considerată cea mai stabilă economie din lume, iar francul elveţian cea mai stabilă monedă, ajutată fiind de sistemul bancar elveţian, care are politici extrem de flexibile.

Olanda – A suferit un impact nesemnificativ al crizei economice.

Arabia Saudită – Singurele probleme reale cu care pare să se confrunte sunt cele legate de terorism. Acesta a sperit investitorii străini şi au deteriorat industria turismului.

Qatar – Jumătate din PIB vine din investiţii străine. În ciuda crizei economice, PIB-ul Qatar-ului a crescut cu 9%.

Cehia – Este cea mai sănătoasă economie din Europa de Est.

Chile – Are un sistem fiscal foarte atractiv. În ultimii 5 ani, numărul investitorilor străin a crescut cu 400%.

Slovenia –  A devenit prima ţară care s-a transformat din împrumutat în donator la Banca Mondială.