Standard&Poor’s (S&P) a îmbunătăţit, luni, ratingul Rompetrol Group pentru datoriile pe termen lung, de la „B” la „B+”, cu perspectivă stabilă, în urma suplimentării lichidităţilor acestuia de către KazMunaiGas şi a probabilităţii ca acţionarul majoritar să sprijine în continuare Rompetrol.

Măsura S&P reflectă probabilitatea ridicată ca grupul kazah să continue să ofere „un sprijin extraordinar” Rompetrol, având în vedere investiţia semnificativă în divizia deţinută integral şi a importanţei strategice a acesteia pentru exporturile de ţiţei ale KazMunaiGas (KMG), a declarat Karl Nietvelt, analist la agenţia de evaluare financiară.

În luna august, KMG a furnizat Rompetrol lichidităţi de 500 de milioane de dolari.

S&P consideră totodată că abilitatea KMG de a oferi la timp sprijin Rompetrol s-a îmbunătăţit în ultimele luni, în urma unei emisiuni de obligaţiuni de 1,25 de miliarde de dolari efectuate în iulie 2009 şi a creşterii din ultima perioadă a cotaţiei petrolului.

Pe de altă parte, capacitatea KMG de a acorda la timp sprijin Rompetrol este constrânsă de faptul că lichidităţile sunt păstrate la bănci din Kazahstan, ceea ce îi reduce flexibilitatea de a le folosi.

„Perspectiva stabilă reflectă opinia că poziţia Rompetrol în privinţa lichidităţilor s-a îmbunătăţit puternic, precum şi aştepătările că KMG va continua să sprijine divizia din România”, a arătat Nietvelt.

Totuşi, este probabil ca Rompetrol să se confrunte cu dificultăţi operaţionale, ca urmare a condiţiilor dificile din sectorul rafinării şi a problemelor economice din România.

În plus, S&P consideră că fluxul de capital al Rompetrol se va menţine negativ în perioada 2009-2010.

SURSA: Mediafax