Ratingul UniCredit este sprijinit de franchiza solidă din Italia, Germania, Austria, Polonia, Europa Centrală şi de Est, diversificarea afacerii şi a veniturilor, şi o rată de acoperire mai bună prin provizioane pentru creditele neperformante faţă de alte bănci italiene.

Printre slăbiciunile remarcate de S&P se află expunerea semnificativă la Italia, calitatea mai slabă a activelor faţă de alte bănci, mai ales în Italia, profitabilitatea slăbită.

Perspectiva S&P atribuită UniCredit este negativă, reflectând posibilitatea ca ratingul să fie revizuit în scădere în eventualitatea retrogradării Italiei. De asemenea ratingul ar putea fi retrogradat în cazul slăbirii economiei Italiene şi a condiţiilor din industria bancară sau dacă în 2012 şi 2013 calitatea activelor se va înrăutăţi peste aşteptări.

În 4 august, Standard and Poor’s a revizuit în scădere ratingurile mai multor grupuri bancare din Italia citând temerile că recesiunea cu care se confruntă a treia economie a zonei euro ar putea duce la pierderi masive pentru creditorii italieni. În cazul altor bănci a fost confirmat ratingul, încă la un nivel investment grade, inclusiv la Mediobanca SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit SpA, prezente şi în România, care beneficiază de un calificativ BBB plus.

UniCredit a anunţat recent că indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,4% la 30 iunie, de la 10,3% la 31 martie, fiind unul din cele mai ridicate din Italia, în timp ce rivala Intesa a raportat că indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10,7% la 30 iunie, de la 10,5% la 31 martie.

Conducerea UniCredit a aprobat un plan de reorganizare destinat să ajute cea mai mare bancă italiană să ia decizii mai rapid şi să-şi reducă costurile.

În conformitate cu acest plan, preşedinţii subsidiarelor din ţările unde este prezentă UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare. În timp ce divizia de investment banking îşi va concentra atenţia pe companiile multinaţionale şi clienţi mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici şi private banking din Italia, Germania şi Austria, aceasta din urmă servind şi ca bază pentru operaţiunile UniCredit din Europa de Est.

În România, UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numără peste 3.900 sucursale. Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities România, UniCredit CAIB România, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).
Sursa: Agerpres