Într-un raport în care a analizat 676 de companii europene care beneficiază de un rating din categoria speculativă, adică ‘BB plus’ sau mai mic, cu sediul în cele 27 de state membre UE plus Islanda, Noevegia şi Elveţia, Standard & Poor’s a ajuns la concluzia că 41 din aceste companii riscă să intre în faliment. Agenţia estimează că pe ansamblul acestui an va exista o rată de default de 6,1% în rândul companiilor europene, comparativ cu 4,8% la finele lui 2011, conform Agerpres.

Scenariul de bază de la care pleacă Standard & Poor’s este o creştere economică de 0,4% în zona euro, după o ‘recesiune moderată’ la începutul anului. Cu toate acestea agenţia estimează că există 40% şanse pentru o recesiune mai gravă. În acest caz, rată de default în rândul companiilor din cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia şi Elveţia ar urma să crească la 8,4%, şi chiar mai mult.

Cu toate acestea, chiar şi un nivel de 8,4% ar fi mult mai mic faţă de nivelul de vârf înregistrat în trimestrul al treilea din 2009, când rata de default în Europa a atins 14,7% în Europa.

"Credem că companiile care vând bunuri şi servicii la nivel global ar trebui să fie mai bine protejate de turbulenţele care vor afecta zona euro, deoarece vor putea să se bazeze pe creşterea relativ solidă de pe pieţele emergente şi ţările care produc materii prime", a declarat directorul de cercetare de la Standard & Poor’s Ratings Services, Paul Watters. Potrivit acestuia, riscurile de faliment vor fi mai mari pentru companiile orientate spre piaţa internă, în special în cazul celor cu expunere are pe economiile puternic afectate de criza datoriilro. Grecia, Italia, Iranda, Portugalia şi Spania.

Standard and Poor’s a retrogradat vineri ratingurile ‘AAA’ atribuite Franţei şi Austriei cu o treaptă, la ‘AA plus’, cu perspectivă negativă, a revizuit în scădere ratingurile Italiei, Spaniei şi Ciprului cu două trepte şi a retrogradat Malta, Slovacia şi Slovenia cu o treaptă. În prezent, în zona euro doar patru state beneficiază de un rating ‘AAA’: Germania, Finlanda, Olanda şi Luxemburg.