Se plătesc câte 1.350 de lei lunar în România. Suma pe care o primesc ucrainenii în 2024 este semnificativ mai mică în comparație cu anii anteriori, precum 2022-2023.

Din cauza războiului, mulți ucraineni au fost nevoiți să fugă și să se stabilească în România, Polonia, Bulgaria sau alte țări europene.

După invazia rusă în Ucraina ce a debutat în februarie 2022, oamenii au fost nevoiți să fugă din calea violenței și a bombardamentelor care continuă și în prezent. Mulți dintre aceștia au găsit adăpost în România, unde au fost primiți cu brațele deschise și li s-a oferit o șansă la o nouă viață.

În prezent, cetățenii ucraineni continuă să primească sprijin financiar din partea statului, pentru a-și putea asigura necesitățile de bază, cum ar fi mâncarea și chiriile.

Guvernul a redus suma de bani acordată refugiaților ucraineni

refugiati sositi din Ucraina
Refugiaţi ajunşi în România din Ucraina în martie 2022 / SURSA FOTO: Inquam Photos, Bogdan Buda

Cu toate acestea, Guvernul a hotărât să reducă suma de bani acordată refugiaților în acest an, în comparație cu anul precedent.

Având în vedere o datorie echivalentă cu 52% din valoarea PIB, Executivul a optat pentru o abordare mai restrânsă în ceea ce privește alocările din bugetul de stat. În consecință, suma de bani acordată refugiaților s-a diminuat semnificativ.

După peste doi ani de la invazia armatei ruse în Ucraina, mulți dintre ucraineni rămân în România, departe de tumultul din țara lor.

Statul român a căutat să le facă șederea cât mai confortabilă, iar multe companii au oferit beneficii și locuri de muncă.

Acești refugiați au beneficiat de servicii medicale gratuite la clinici sociale și de medicamente. Cu toate acestea, în 2024, indemnizațiile primite de ei nu au fost la fel de consistente ca în anii anteriori, cum ar fi 2023 sau 2022.

„Suma alocată pentru decontarea cazării persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 de lei.

Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 de lei”, a transmis ISU Delta într-un comunicat de presă.

Cine este eligibil pentru a beneficia de ajutor?

La sfârșitul lunii aprilie 2023, Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre, bugetul alocat refugiaților, precum și criteriile de eligibilitate pentru aceștia.

Din luna mai 2023, fiecare persoană primește de la stat 600 de lei pentru alimente și 750 de lei pentru chirie, totalizând un ajutor lunar de 1.350 de lei.

Înainte de această hotărâre, un refugiat ucrainean primea 2.100 de lei lunar din partea statului român. Acum, diferența este evidentă. Veniturile acestor refugiați au scăzut cu 750 de lei.

De exemplu, o familie compusă din 3 persoane primește acum 3.800 de lei de la stat, bani destinați chiriei și hranei. Înainte de modificare, aceeași familie primea 6.300 de lei lunar din fondurile publice.

În trecut, proprietarii de apartamente care găzduiau refugiații primeau direct acești bani de la stat. Acum, sumele sunt transferate direct pe cardurile refugiaților.

Pentru a beneficia de acest ajutor, refugiații trebuie să îndeplinească anumite condiții, nu doar să fie cetățeni ucraineni. Printre acestea, este necesar să fie înregistrați la agenția de șomaj sau să fie angajați. În al doilea rând, dacă au copii, ei trebuie să îi înscrie la o școală din țara noastră.