Patriarhia Română i-a ajutat pe refugiații ucraineni cu 5,1 milioane de lei

Peste 5,1 milioane de lei au fost cheltuiţi de către Patriarhia Română, în 2023, pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni sosiţi pe teritoriul României şi în Republica Moldova. Asta relevă un raport referitor la activitatea Bisericii Ortodoxe Române pe anul trecut.

Documentul a fost prezentat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, marți, în cadrul ședinței Consiliului Național Bisericesc.

„În anul 2023, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi Federaţia Filantropia au oferit sprijin cuantificabil la suma de 5.151.731,43 lei în beneficiul persoanelor afectate de războiul din Ucraina, reprezentând 1.041.490,23 euro”, indică raportul.

246 de persoane, incluzând personalul unităților de cult și voluntari, au participat la activitățile de asistență pentru refugiați.

Sprijinul direct acordat refugiaților din Ucraina a totalizat 3.651.289 lei. Acesta a constat în bani și produse. Precum hrană caldă, alimente, hrana pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, îmbrăcăminte, jucării etc.

De asemenea, au fost oferite

  • 228 de servicii de traducere
  • 2.021 de servicii de consiliere și orientare
  • 391 de servicii medicale și 812 de servicii educaționale.

Sprijinul logistic a inclus spații de adăpost, cum ar fi corturi și containere, și transport. Pentru cazarea refugiaților, au fost disponibile 402 locuri, din care peste 60% au inclus servicii de masă. Aceste spații au găzduit atât persoane aflate în tranzit, cât și refugiați care rămân pentru perioade mai lungi în România, cu un total de 143 locuri ocupate.

Valoarea transporturilor umanitare pentru refugiații din Ucraina, pe teritoriul României și al Republicii Moldova, a fost de 169.500 de lei.

Conform documentului, 261 de persoane au participat la campaniile de donare de sânge pentru răniții din Ucraina, iar Federația Filantropia și organizațiile membre au oferit sprijin persoanelor refugiate din Ucraina prin implementarea a șapte proiecte.

SUA laudă România, după ce a văzut ajutorul oferit refugiaților de război din Ucraina

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a adus numai cuvinte de laudă la adresa Guvernului de la București pentru devotamentul constant față de sprijinul acordat refugiaților de război din Ucraina.

În urmă cu doi ani, Rusia a început un război ilegal împotriva Ucrainei. În acest conflict militar există un agresor și o victimă. Rusia luptă pentru cucerire, iar Ucraina pentru libertatea sa. Începând cu 24 februarie 2024, peste cinci milioane de refugiați de război au căutat protecție și siguranță temporară sau pe termen lung în România.

Reprezentantul SUA apreciază eforturile extraordinare ale societății românești de a-i ajuta pe vecinii lor, oferindu-le hrană, adăpost, asistență medicală, transport și sprijin pentru a-și continua călătoria sau a rămâne în România.

Cu ceva timp în urmă, Kavalec s-a întâlnit personal cu o refugiată de război din Ucraina la Iași. I-a spus că „românii sunt îngerii noștri păzitori”. Sprijinul extins al societății românești nu doar că a salvat vieți, dar a fost și o sursă de inspirație la nivel global. Din punctul ei de vedere, trebuie să continuăm să oferim un sprijin ferm Ucrainei.