Alexandru Rogobete trage un semnal de alarmă. Spitalele nu sunt stimulate să opereze local și preferă transferurile, chiar și în cazuri simple
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat că mai multe unităţi sanitare din România evită să trateze local urgenţele medicale şi chirurgicale, deşi ar avea capacitatea necesară, optând în schimb pentru transferul pacienţilor către spitale judeţene sau universitare.
Potrivit acestuia, situaţia este cauzată de lipsa unui sistem de plată care să stimuleze performanţa în spitalele publice, în special în cele municipale şi orăşeneşti.
Rogobete a făcut referire la un exemplu concret în care, din 60 de pacienţi care s-au prezentat la unităţi de primiri urgenţe, 50 au fost transferaţi în alte spitale, deşi ar fi putut fi operaţi în unitatea în care s-au prezentat iniţial.
„S-a tot discutat de-a lungul timpului despre aşa-numita plată pe performanţă, plată pe performanţă care există în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, mai puţin în România, Bulgaria şi mai e o ţară.
Plata pe performanţă se referă la o plată suplimentară şi practic la o stimulare, dacă se poate spune plastic aşa, a medicilor pentru a realiza intervenţii chirurgicale mai complexe în spitalul public.
Am identificat unităţi sanitare în România unde, din 60 de prezentări în UPU de urgenţe medicale şi chirurgicale, 50 de pacienţi au fost transferaţi în alte unitate sanitare, deşi aceştia puteau fi rezolvaţi în unitatea sanitară unde s-au prezentat”, a indicat ministrul Sănătății.
Cei de la spitalele municipale sau orășenești aleg, de multe ori, soluția mai comodă
Alexandru Rogobete a subliniat că această practică nu este determinată de lipsa infrastructurii sau a personalului medical calificat, ci de un sistem care nu recompensează efortul și complexitatea intervențiilor realizate în spitalele mai mici.
El a explicat că, în lipsa stimulentelor, spitalele de rang inferior preferă să transfere pacienţii, mai ales în timpul nopţii sau în weekenduri, către unităţi de nivel superior, unde presiunea este mai mare, în loc să gestioneze cazurile pe plan local.
„Pentru că sistemul în momentul de faţă nu stimulează performanţa şi nu stimulează unităţile sanitare de rang municipal sau orăşenesc să rezolve pacienţii în acea unitate sanitară şi atunci sigur că este mult mai comod, mai ales noaptea sau un weekend, să transferi un pacient într-o unitate sanitară Judeţeană de urgenţă sau cu rang de spital universitar”, spune șeful de la Ministerul Sănătății.
Ministrul a subliniat că nu vrea să generalizeze situațiile întâlnite în spitale
Totuşi, Alexandru Rogobete a făcut o distincţie clară între cazurile ce necesită transferuri justificate, cum sunt cele care implică complicaţii grave sau intervenţii ce presupun o echipă medicală extinsă, şi cele care pot fi rezolvate la nivel local.
El a oferit exemplul apendicitelor, spunând că nu este justificat ca un astfel de caz să fie trimis către un spital universitar, în condiţiile în care spitalul iniţial dispune de chirurg, sală de operaţie, anestezist, medicamente şi infrastructura necesară.
„Nu sunt absurd acum, când vorbim de complicaţii chirurgicale sau medicale grave care necesită o echipă medicală extinsă multidisciplinară sigur că transferurile sunt justificate.
Dar nu este justificat să transferi, de exemplu, o apendicită într-un spital universitar, mai ales dacă în spitalul în care se prezintă pacientul ai chirurg, ai sală de operaţie, ai anestezist, ai medicamente şi ai toată infrastructura necesară pentru a rezolva acest pacient”, a încheiat ministrul.