Spitalele din România, în pericol la cutremur

Zeci de spitale din România sunt în pericol în cazul unui cutremur major și ar suferi avarii majore sau chiar s-ar prăbuși. În această situație se află și Institutul Clinic Fundeni, unde în eventualitatea unui seism vor fi probleme mari la partea de structură, recunoaște Marian Soare, șeful serviciului tehnic din cadrul institutului.

„Stâlpii de rezistență prezintă microfisuri, căderi de tencuială, sunt zone unde fierul-beton a devenit vizibil și e corodat”, recunoaște acesta, potrivit Digi24.

Una dintre clădirile institutului, care a fost construită în urmă cu aproape jumătate de secol se află în categoria clădirilor cu risc seismic 2.

„Au fost realizate puneri sub protecție pentru fiecare intrare, ca să realizăm o protecție minimă a personalului medical și a pacienților. În spate am făcut o copertină de protecție, astfel încât la micile căderi de tencuială, oamenii să fie protejați. Crăpăturile pe care le vedem mai sus sunt la nivel de etaje, astea sunt coroborate, și vechimea clădirii, și vechile cutremure”, mai spune Marian Soare pentru sursa citată.

În acest context, Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor recunoaște că „în altă țară civilizată un spital de 50 de ani trebuia demolat”.

De menționat că în aceeași clădire funcționează și Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, singurul spital de profil din sudul țării.

Nu s-a făcut nimic pentru a remedia situația

Situația ar fi cunoscută de autorități, dar nu s-a făcut nimic de-a lungul timpului. Prof. dr. Șerban Bubenek, șef secție ATI spune că „fiecare ministru a primit de la mine un memoriu la fiecare 3 luni”.

„Indiferent cine era ministru, aduceam la cunoștință că acest spital o să cadă la un cutremur mare, că este un spital care deservește jumătate din chirurgia cardiovasculară din România. Promisiuni am avut aproape de la fiecare ministru și de la fiecare președinte, premier”, spune șeful secției ATI.

O situație similară este și la Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni, unul dintre cele mai mari din București. Aici două corpuri de clădire sunt în categoria clădirilor cu risc seismic.

„Nu s-a putut face reabilitare, pentru că asta înseamnă o lucrare foarte complexă și un buget semnificativ. Este vorba de milioane de euro, în momentul în care umbli la fundația clădirii, toată trebuie renovată”, a declarat Andi Nodiț, managerul Spitalului Bagdasar-Arseni.