Probleme de spionaj în Germania

Probleme de spionaj în Germania! Un recent caz de spionaj a dezvăluit vulnerabilitățile sistemului de securitate al Germaniei, când Serviciile Secrete Ruse (FSB) au reușit să cumpere informații cruciale privind armele furnizate Ucrainei în războiul cu Rusia.

Carsten Linke, fost angajat al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND), este acum în fața acuzațiilor de „înaltă trădare”, împreună cu complicele său, Arthur Eller, un comerciant de diamante ruso-german.

Cei doi riscă închisoare pe viață, iar procesul se desfășoară în secret, fără accesul presei în sală.

FSB a plătit 450.000 de euro

La originea afacerii se află suma considerabilă de 450.000 de euro, plătită de FSB lui Linke pentru informații privind sistemele de armament furnizate Ucrainei de către Occident.

Procurorii germani susțin că Linke a acceptat să ofere rezidență în Germania unui bogat om de afaceri rus, cunoscut sub numele de „Domnul Mizaiev”, la sugestia acestuia de a face ceva „util pentru ambele țări”.

Linke și Eller neagă acuzațiile, scrie tvn.md.

euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Compromiterea unei întregi rețele occidentale

Operațiunea de spionaj a dus la compromiterea unei întregi rețele occidentale de informații despre războiul din Ucraina.

În urma unei investiții masive de 1,5 miliarde de dolari într-un nou sediu al BND, spionii germani au fost surprinși de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Potrivit rechizitoriului, un șef de departament al BND a elaborat un plan pentru vânzarea de informații către FSB.

Avocatul lui Linke a contestat procesul. El spune, pe de o parte, că  nu există acces la probe. Pe de altă parte, el spune că lipsa acestui acces îi aduce aminte de perioada comunistă.

Astfel, a spus că întregul proces are loc doar pentru spectacol.

FSB
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce este acuzat Carsten Linke?

Acuzațiile împotriva lui Eller includ:

  • fotografierea documentelor clasificate cu telefonul
  • predarea acestora FSB în timpul vizitelor sale la Moscova

FSB le-a furnizat celor doi telefoane „speciale” pentru activitățile de spionaj. Pe fond, eforturile lor au fost recompensate cu „sute de mii de euro cash”.

Informațiile obținute au dus la descoperirea faptului că BND avea acces la un grup de chat folosit de mercenarii Wagner din Ucraina, scrie Der Spiegel. Aceasta a dus la compromiterea unei întregi operațiuni de spionaj din Occident.

Așadar, acest caz pune la îndoială eficacitatea sistemului de securitate german. De asemenea, ridică semne de întrebare și cu privire la capacitatea  Germaniei de a face față amenințărilor spionajului rusesc.