El a făcut, de asemenea, o remarcă deloc măgulitoare la adresa omologul său grec, Ianis Varoufakis. Schaeuble a declarat presei germane că a putut să lucreze cu noul guvern grec, pentru că a putut să lucreze şi cu miniștrii est-germani comunişti înainte de reunificarea Germaniei – o comparație nu foarte măgulitore pentru Atena.

Șeful Eurogroup-ului Jeroen Dijsselbloem i-a urmat ministrul de finanțe german, adăugând că "Guvernul grec trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a duce la bun sfârşit această poveste."

Sursele din Grecia au fost din ce în ce mai optimiste în ultimele două săptămâni. Pe 18 mai, Varoufakis declarase că un acord cu creditorii este la distanţă de aproximativ o săptămână – o termen limită care a şi trecut – fără să se înregistreze vreun acord.

Dar fiecare notă de optimism a fost respinsă de negociatori de cealaltă parte a mesei. Grecia este pe punctul de a rămâne fără bani și are de făcut o rambursare suplimentară majoră către FMI la 5 iunie. Este improbabil că plata va putea fi făcută fără o înțelegere cu creditorii.

Iată ce au scris miercuri analiştii Bank of America într-o notă:

„Timpul este prea scurt. Punctul nostru de vedere rămâne anti-Grexit, dar având în vedere situația lichidităţilor și aglomerarea în privinţa plăţile datoriilor în prima jumătate a lunii iunie, în fiecare zi care trece crește riscul apariţiei unui scenariu stil Cipru: controale de capital temporare care în cele din urmă vor duce la o concentrare a mințile politice și se va ajunge la o soluție.”

Tabelul plăţilor ce vor trebui făcute în perioada imediat următoare arată cât de repede se apropie data de 5 iunie şi săptămânile care urmează acestei date – este vorba despre o sumă de două ori mai mare datorată FMI decât a fost plătit în luna mai.

Se pare ca punctele nevralgice ale afacerii sunt aceleaşi ca şi acum două luni – în condiţiile în care nu există progrese în privatizare și austeritate fiscală – guvernul grec pare să fi compromis fosta austeritate, iar creditorii țării vor trebui să se mulţumească acum cu un excedent bugetar mai mic pentru Atena.

Problemele majore ramase nerezolvate sunt problemele de pe piața forței de muncă și pensiile. FMI și europenii agresivi doresc reforme semnificative pe ambele fronturi, dar asta ar însemna aproape sigur că noul guvern ar trebui să-şi încalce promisiunile făcute înaintea alegerilor de acum câteva luni, care i-au adus la putere.