in ceea ce priveste dinamica pietei, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati listate la categoria I a BVB, a iregistrat o crestere nesemnificativa, cu 0,15%, i timp ce indicele BET-C, care monitorizeaza evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 1,44%.
in saptamina analizata au avut loc modificari i structura indicelui BET ca urmare a majorarii capitalului social si a divizarii actiunilor Alro Slatina. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti a hotarit introducerea unei noi reguli de formare a cosului indicelui BET, prin limitarea ponderii detinute de fiecare titlu la maximum 25%, precum si revizuirea lunara a cosului indicelui. in prezent, structura indicelui BET a fost actualizata prin ilocuirea societatii Compa Sibiu cu Rafinaria Astra Romina.
Alro Slatina a fost reintrodusa la tranzactionare i data de 25 septembrie ca urmare a finalizarii operatiei de splitare a valorii nominale a actiunilor, de la 25.000 lei la 5.000 lei pe actiune si a majorarii capitalului social prin reevaluarea activelor. in prima zi de tranzactionare s-a renuntat la limita de variatie a pretului, aceasta urmind a se forma pe baza raportului dintre cerere si oferta. incepind cu data de 27 septembrie, societatea Alro Slatina a fost reintrodusa i cosurile celor doi indici ai BVB. Concomitent, s-a modificat si marimea blocului de tranzactionare a actiunilor Alro Saltina pe piata regular, la 100 de actiuni. Alro Slatina a iregistrat o foarte puternica apreciere a cursului, cu 94,6%, consemnind un pret de ichidere de 18.800 lei pe actiune.
Cea mai tranzactionata actiune la categoria I a fost Banca Transilvania, care a iregistrat un pret de ichidere de 2.100 lei pe actiune, i crestere cu 10,5% fata de saptamina precedenta. Dintre societatile listate la categoria I, cresteri importante au mai iregistrat Banca Turco-Romina care s-a apreciat cu 13%, consemnind un pret de ichidere de 2.600 lei pe actiune, precum si Antibiotice Iasi care a crescut cu 10%, atingind un nou maxim i ultimele 52 de saptamini, de 1.500 lei pe actiune si un pret de ichidere de 1.430 lei.
La polul opus s-a situat Electroaparataj Bucuresti, care a iregistrat o scadere puternica, de 14%, si un pret de ichidere de 850 lei pe actiune. Pretul actiunilor Electroaparataj a fost influentat de ichiderea, i data de 28 septembrie, a ofertei publice de cumparare initiate de Lindsell Enterprises Limited la pretul de 1.000 lei pe actiune.
in saptamina analizata s-a consemnat ichiderea ofertei publice de cumparare a actiunilor Elcond Zalau, initiata de catre Allied Deals Rominia. Ofertantul a achizitionat 20,39% din actiunile Elcond la pretul de 800 lei pe actiune, detinind i prezent 71,28% din capitalul social.