Mişcările cu terenuri agricole din Timiş, zonă recunoscută ca fiind printre primele destinaţii preferate de speculatorii din industrie pe acest segment imobiliar, au ridicat judeţul pe primul loc din ţară, cu cele mai multe operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară. S-au înregistrat 223.894 de tranzacţii, în perioada ianuarie – noiembrie 2009, în scădere cu 13% faţă de perioada similară din 2008.

Pe locul doi în top se situează Bucureştiul cu un număr de 211.257 de operaţiuni şi o scădere de 16% faţă de perioada ianuarie – noiembrie 2008, urmat de Cluj cu 177.069 de tranzacţii şi o scădere de 16%, potrivit statisticilor realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La nivelul întregii ţări, pentru perioada analizată, operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară au scăzut cu 18% până la 3,16 mil. de tranzacţii.

0-46477-grafic.jpg„Singura explicaţie plauzibilă este că se fac mişcări cu terenuri agricole. Timişoara a fost prima zonă în care s-au cumpărat masiv terenuri agricole, asta datorită solului bun şi a cadastrului fără probleme juridice. Acum s-ar putea ca tranzacţiile trecute să se reaşeze, să se comaseze terenurile şi să treacă din mâna persoanelor care erau de interfaţă, în mâna adevăraţilor proprietari. Altă explicaţie nu este, pentru că s-a construit puţin, spre deosebire de Cluj, unde s-a construit de zece ori mai mult“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.

Potrivit lui Cristian Lazăr, evaluator în cadrul firmei DRS Timişoara, preţul terenurilor agricole din Timiş au scăzut cu până la 50% în ultima perioadă.

Lunile cu activitate tranzacţională

Potrivit datelor furnizate de ANCPI, cele mai multe tranzacţii imobiliare încheiate pe parcursul anului trecut au fost în luna octombrie, într-un număr de 53.068. A doua lună, din punct de vedere al activităţii tranzacţionale este noiembrie, când s-au finalizat 49.466 de dealuri.

Luna martie a anului trecut o fost un vârf pentru operaţiunile de dezmembrare şi comasare de bunuri imobile, cu un număr de 13.882 de înscrieri, urmată de luna iulie, când s-au realizat 13.543 de astfel de operaţiuni.

Cele mai numeroase operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară din ultimii cinci ani au fost realizate în luna octombrie 2007, când s-au pus de acord peste 400.000 de proprietari din întreaga ţară.

La nivel anual, cele mai multe operaţiuni de cadastru au fost realizate în 2008, respectiv 4,08 milioane.
0-46478-tabel.jpg