„Iată de ce sancţiunile nu sunt un scop în sine. Trebuie să purtăm un dialog cu Rusia”, a adăugat Merkel, care participă la Krzyzowa, în sud-vestul Poloniei, la festivităţi prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la reconcilierea germano-poloneză.

Declaraţiile cancelarului german sunt considerate a fi un apel la calm pe fondul intensificării tensiunilor dintre NATO şi Rusia.

Pe de altă parte, senatorul american John McCain a îndemnat la contracararea fermă a „ambiţiilor barbare” ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a reclădi imperiul rus şi a pledat pentru un ajutor eficient pentru Ucraina. McCain a făcut aceste declaraţii în timpul unor dezbateri prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia, transmite postul de radio Vocea Americii, citat de agenţia de presă Unian.

„Pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial vedem cum o ţară europeană este sfâşiată în bucăţi. Care este răspunsul SUA? Atunci când le spun alegătorilor mei din Arizona că noi nici măcar arme sau date ale spionajului nostru nu le oferim guvernului ucrainean ei sunt pur şi simplu şocaţi. Iar astăzi, când un val de propagandă din Rusia vine spre toate ţările vecine – în republicile baltice şi altele – propagandă care este îndreptată către populaţia rusofonă din aceste ţări, noi, la drept vorbind, nu avem ce să răspundem”, a declarat senatorul american.

Avioanele forțelor NATO au interceptat avioane ruse de peste 400 de ori în acest an în apropierea spațiului aerian al statelor aliate, în creștere cu 50% față de anul 2013, a declarat Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit DPA.

„'În Marea Baltică, în Marea Norvegiei, în Marea Neagră, în spațiul aerian din jurul NATO, am constatat o intensificare a activității aeriene militare ruse. Este o trăsătură care ne reamintește de modul în care rușii au desfășurat acest tip de activitate aeriană militară în timpul Războiului Rece”', a spus Stoltenberg, în timpul unei vizite în Estonia.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este interesată de relații contructive cu Rusia, însă comportamentul agresiv al Moscovei este o piedică.

Un convoi de nave de război şi de aprovizionare ale Flotei ruse a Nordului a părăsit astăzi baza Severomorsk se îndreaptă spre nord-estul Oceanului Atlantic, spre graniţele NATO.

Ieri, oficialii ucraineni au anunțat ieri că peste 100 de tancuri rusești au intrat în regiunile controlate de rebelii proruși din estul Ucrainei.

1000 de persoane au fost ucise în Ucraina de la intrarea în vigoare a armistiţiului în estul ţării la 5 septembrie, a anunţat joi biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.