România tot n-a intrat complet în Spațiul Schengen

În timpul șederii sale în București, liderul austriac Karl Nehammer a exprimat pe X că Austria își menține fermă și constantă poziția privind Spațiul Schengen. El a subliniat că sistemul Schengen se află într-un impas în prezent și, prin urmare, nu poate fi extins.

Această declarație a fost făcută în contextul în care, în timpul discursului său de la Congresul PPE găzduit de Romexpo, nu a abordat acest subiect.

Rareș Bogdan a afirmat că este strict pentru spațiul intern austriac. El a menționat că partidul lui Karl Nehammer se află pe locul trei în sondaje, după socialiști și extrema-dreaptă.

A adăugat că pe 29 septembrie vor avea loc alegeri în Austria, la trei luni după alegerile europarlamentare, și că încearcă să mai salveze ceva, exprimându-și îndoiala în legătură cu ceea ce dorește să mai salveze.

Rareș Bogdan a recunoscut că nu știe ce a discutat Karl Nehammer cu Klaus Iohannis sau ce va discuta cu premierul Marcel Ciolacu. A criticat discursul lui Karl Nehammer de la Congresul PPE, caracterizându-l ca fiind „slab”.

Referitor la mesajul postat pe X privind Spațiul Schengen, europarlamentarul a menționat că acesta este orientat exclusiv către spațiul intern austriac.

„Este strict pentru spațiul intern austriac. Partidul lui Karl Nehammer se află pe locul trei în sondaje, după socialiști și extrema-dreaptă.

Pe 29 septembrie au loc alegeri în Austria, adică la trei luni după alegerile europarlamentare și încearcă să mai salveze ceva. Nu prea înțeleg ce vrea să mai salveze.

Nu știu ce a discutat Karl Nehammer cu Klaus Iohannis sau ce va discuta cu premierul Marcel Ciolacu”, a zis el într-o intervenție TV.

Austria votase miercuri manifestul care cere aderarea urgentă a României și Bulgariei la Schengen

Totuși, cu o zi în urmă, delegația Austriei, inițial reticentă față de Manifestul PPE care solicita aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, și-a schimbat poziția în urma discuțiilor cu liderii PPE.

Astfel, Karl Nehammer și partidul său OVP au votat în favoarea acestui manifest, care a fost adoptat în unanimitate de liderii popularilor europeni.

Anunțul oficial al deciziei a fost făcut de către Siegfried Mureșan, europarlamentarul responsabil cu organizarea evenimentului.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen.

Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

Manifestul electoral votat mai devreme, care va sta la baza programului politic al Partidului Național Liberal, cuprinde următorul paragraf: «Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil.»”, a scris el pe rețelele sociale.