Spațiul Schengen nu este complet fără România

Roberta Metsola a spus că Parlamentul European a fost alături de România de la început. Potrivit acesteia, țara noastră are dreptul de a face parte din spațiul Schengen.

„Am aterizat aseară târziu și, când am dat pașaportul la sosire, mi-am amintit că aceasta este o preocupare și o frustrare prin care fiecare cetățean român, în fiecare zi, trebuie să treacă prin asta.

Este o discriminare, dacă pot spune foarte direct, după atâția ani de la aderarea din 2007. Din 2011, instituțiile, inclusiv Parlamentul European, au stabilit că România a îndeplinit toate condițiile. Și atunci, aș spune, această țară a fost ţinută ostatică foarte mult timp, de mulţi, mulți ani până când, sperăm că vom începe să vedem următorul pas la sfârșitul acestei luni, pe 31 martie, cu ceea ce revine de drept țării dumneavoastră.

Așa că mesajul meu pentru cetățenii români este acesta: noi am fost alături de voi, ca Parlament European, încă de la început, vom continua să cerem pe mai departe accesul deplin la ceea ce vă revine de drept. Pentru că, dacă nu aveți acces deplin la ceea ce este dreptul vostru, Uniunea Europeană nu își face treaba suficient de bine”, a declarat ea într-un interviu pentru Antena 3 CNN, acordat Sabinei Iosub.

Întrebată dacă este posibil să convingă Austria la Congresul PPE, Roberta Metsola a răspuns:

„Sunt foarte încrezătoare, hai să spunem prudent de încrezătoare, că am ajuns în sfârșit la acel punct în care toate țările vor spune da intrării României și Bulgariei. De asemenea, am încredere în președinția belgiană care se ocupă în prezent de negocieri. Așadar, ultimele zile…

Dar tocmai de aceea este bine că suntem toți la București împreună pentru a discuta despre ceea ce contează pentru cetățenii noștri.

Ideea este să nu vorbim de la Bruxelles despre ceea ce este important la București, ci este important să vorbim la București ce este important pentru toți românii”.

Pericolele când vine vorba de alegerile europene

Președintele Parlamentului European a spus care sunt cele mai mari pericole privind alegerile europene.

„Absenteismul. Motivul pentru care mă aflu la București și în această dimineață, cu puțin timp înainte de summitul tuturor șefilor de stat și de guvern, este pentru a mă întâlni cu tinerii.
Merg din oraș în oraș în fiecare stat membru. Acesta va fi cel de-al 13-lea stat membru, pentru ca eu să încurajez cât mai mulți tineri să voteze.

Cifrele de astăzi, când ne uităm, sunt încurajatoare, dar nu suficient de încurajatoare”, a explicat ea.

Potrivit Robertei Metsola, este necesar să se atragă tinerii care sunt interesați să voteze, dar care au cunoștințe mai limitate despre politica europeană. Aceasta spune că ei pot percepe Bruxelles-ul ca fiind departe și pot avea impresia că politica nu este întotdeauna benefică. Ea a exprimat intenția de a-i convinge că realitatea este opusul acestor percepții.

„Sunt aici pentru a le arăta că statutul de membru al UE a fost transformator pentru România. Votul pentru membrii Parlamentului European înseamnă că voi decideți încotro se vor îndrepta Europa și România în următorii cinci ani. Nu lăsați pe altcineva să aleagă în locul dumneavoastră”, a declarat Roberta Metsola.

Extremismul nu este cel mai mare pericol

Cât despre extremism, președintele Parlamentului European a spus:

„Nu voi specula asupra rezultatului alegerilor. Și, prin urmare, eu însămi, ca fiind ferm în centrul spectrului politic, parte a ceea ce numim majoritatea constructivă pro-europeană din Parlamentul European, este unul pentru care va trebui să muncesc, pentru următorul mandat. Acea majoritate care va obține rezultate în ceea ce privește locurile de muncă, creșterea economică, locuințele, educația, egalitatea de șanse, construirea și nu distrugerea.

Există, da, mișcări în Uniunea Europeană care în prezent derulează proiecte de frică mai degrabă decât de speranță. Eu susţin exact opusul. Și, prin urmare, sunt aici pentru a convinge. Și, știți, am fost aici de multe ori şi sunt foarte entuziastă când văd interesul pe care îl au cetățenii români pentru Uniunea Europeană.

Văd şi îngrijorările, cred că trebuie să le răspundem, să nu le ignorăm niciodată. Și cred, de asemenea, că putem face mai bine. Și sunt astăzi aici să le spun românilor asta”.

Ce face, de fapt, Uniunea Europeană pentru cetățenii săi?

Întrebată dacă cetățenii europeni simt ce face Bruxelles-ul pentru ei și ce face, de fapt, Uniunea Europeană pentru ei, Roberta Metsola a răsăuns:

„Păi ar trebui să-i întrebăm pe ei. Dar ceea ce cred eu este că trebuie să facem mai mult. În primul rând, trebuie să explicăm mai bine ceea ce facem.

Trebuie să arătăm care este costul propunerilor noastre. Trebuie să ne pese acolo unde se dovedeşte că poate am mers puțin prea departe, prea repede. Sau unde am creat inegalități între o țară și alta. iar acest lucru necesită mult efort”.

Potrivit acesteia, este nevoie, de asemenea, de muncă din partea membrilor Parlamentului European.

„Tocmai am menționat comunicarea.

Aveți membri excelenți ai Parlamentului European din România care abordează legislația, care explică ce fac, care conduc, de exemplu, în ceea ce priveşte Moldova, extinderea, care conduc în ceea ce priveşte securitatea, au condus în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

Astăzi sunt discuții, știți, din punct de vedere agricol, ne protejăm suficient de mult fermierii? Ne protejăm suficient de mult tinerii?

Ne asigurăm că tinerii români simt că au toate oportunitățile la îndemână în România? Când vorbim despre fonduri, România a fost un mare beneficiar al fondurilor europene. Au fost ele folosite? Sunt ele folosite suficient de bine? Le simte toată lumea?

Când vorbim, și am vorbit în trecut despre, de exemplu, statul de drept, Despre toate acestea vorbeşte Parlamentul European”, a spus ea.

Ce poziție ar putea ocupa cineva din România la vârful UE?

Roberta Mestola
Roberta Metsola / SURSA FOTO: Dreamstime

Realizatoarea Sabina Iosub a afirmat că în Uniunea Europeană există un dezechilibru între țările situate în partea de est a Europei și celelalte state membre. Atunci când se analizează persoanele care ocupă poziții de vârf, spune aceasta, ridică întrebarea dacă ar trebui să existe sau există deja o reprezentare adecvată pentru o persoană din România, de exemplu.

„Din punctul meu de vedere, când ne uităm la Uniunea Europeană, trebuie să ne asigurăm că nordul, sudul, estul, vestul, centrul sunt incluse. Genul este inclus. De fapt, am avut de foarte mult timp o absență a acestei reprezentări. De aceea, președintele Iohannis, când a venit la Strasbourg, a făcut acest lucru foarte clar. Și pentru mine este foarte clar, de asemenea, că avem nevoie de toată lumea pentru a ne asigura că nu vă simţiţi excluşi de la niciun nivel de decizie.

De asemenea, îmi fac o misiune din a mă asigura că toate naționalitățile sunt reprezentate de la cel mai înalt nivel în Parlamentul European. Și avem de fapt primul director român în Parlamentul European, numit în urmă cu doar câteva luni. Acest lucru a fost important pentru mine.

Și chiar mai mult decât atât, mi-ar plăcea, când vedem cum Europa s-a deplasat într-un fel, centrul de greutate s-a deplasat, mai ales în timpul războiului din Ucraina, responsabilitatea disproporționată luată pe umerii țării dumneavoastră, dacă acest lucru nu este recunoscut acum, când va fi recunoscut?

Și cred că nu mai suntem copii noi în cartier. Eu vin dintr-o țară care a aderat acum 20 de ani. Nu mai suntem noi. Suntem țări care sunt acum în centrul sau capul mesei. Haideți să ne asigurăm că vom continua să evoluăm pe măsură ce facem ca toate societățile să crească așa cum ar trebui să fie. Despre asta este vorba în Uniunea Europeană”, a explicat Roberta Metsola.

Roberta Metsola va fi următorul președinte al Parlamentului European?

Întrebată dacă își dorește un nou mandat în fruntea Parlamentului European, aceasta a răspuns că acest lucru trebuie să îl decidă alegătorii săi.

„Ei bine, asta este ceva ce trebuie să decidă, în primul rând, alegătorii mei. Eu candidez la alegerile din țara mea. A fost un mare privilegiu și o onoare să îi pot reprezenta.

Și a fost, de asemenea, un foarte mare privilegiu și o onoare să fiu președintele Parlamentului European în ultimii doi ani. Îi voi sluji pe acești deputați până la sfârșitul mandatului meu”, a afirmat Roberta Metsola.

Candidatura Ursulei von der Leyen pentru președinția CE va fi anunțată la București

În cadrul Congresului PPE, se va face un anunț privind susținerea candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Întrebată cât de important este faptul că acest lucru se va întâmpla la București, Roberta Metsola a răspuns:

„Cred că a fost o alegere evidentă pentru noi toți. De ce? Deoarece pentru noi, când ne întoarcem la ceea ce am discutat mai devreme, că toată lumea trebuie să fie reprezentată și că toate părțile Europei trebuie să facă parte din procesului decizional, am mers, ca partid, de la o țară la alta și, dacă mă uit în urmă, am fost aici ultima dată în 2012, apoi în 2014 am fost în Irlanda, iar în 2017 am fost în Malta, în țara mea, în 2018 am fost la Helsinki, bineînțeles că Bucureștiul este locul unde trebuie să fim acum”.