Karl Nehammer a transmis un mesaj după congresul Partidului Popular European (PPE), la București. Acesta a vorbit despre mai multe lucruri, printre care și extinderea spațiului Schengen.

Karl Nehammer spune că spațiul Schengen nu poate fi extins

Nehammer a scris că a discutat „foarte deschis” despre obiecțiile Austriei referitoare la extinderea rapidă a spațiului Schengen.

Totodată, poziția Austriei rămâne „clară și neschimbată”, a subliniat el. În opinia cancelarului, zona de circulație liberă „nu funcționează în prezent” și nu poate fi extinsă.

„Astăzi sunt la București, la congresul Partidului Popular European. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din luna iunie.

Pe program a fost și o discuție cu Președintele României, Klaus Iohannis. România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În același timp, am discutat foarte deschis și despre obiecțiile Austriei referitoare la extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a scris Karl Nehammer pe X.

Karl Nehammer
Karl Nehammer SURSĂ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Cancelarul nu a spus nimic la Congresul PPE despre intrarea României în Spațiul Schengen

Amintim că Nehammer a vorbit, la Congresul PPE, despre migrația ilegală și despre necesitatea ca granițele externe să fie apărate. Totuși, nu a spus nimic despre intrarea României în Spațiul Schengen.

Înaintea de acest anunț, Klaus Iohannis spunea că s-a pus de acord cu Karl Nehammer după dialogul purtat la Palatul Cotroceni.

Președintele susținea că s-au pus de acord să continue demersurile pentru finalizarea procesului de aderare completă a României la Spațiul Schengen, până când se va obține consensul dorit de toți partenerii implicați.

Amintim că liberalii au reintrodus subiectul Schengen pe agenda europeană, în prima zi a Congresului PPE la București.