Rareș Bogdan a vorbit despre dificultățile din 1938, când Austria a fost cuprinsă de o mare criză. La momentul respectiv, spune el, în România erau 65.000 de cetățeni austrieci.

Rareș Bogdan spune că Austria e legată de România prin istorie

Liberalul spune că cei 65.000 de cetățeni austrieci lucrau ca guvernante, ca meșteri, ca ingineri, în casele românilor sau în diferite administrații locale din România.

Totodată, astăzi sunt 240.000 de români care lucrează în Austria. Aceștia se comportă absolut impecabil, subliniază liberalul.

„Eu știu istoria foarte bine și mă doare să văd că (n.red. că nu se recunoaşte) în 1938, în marea criză care a cuprins Austria, în România, mai precis în Banat, Transilvania și Bucovina erau 65.000 de cetățeni austrieci care lucrau ca guvernante, ca meșteri, ca ingineri, în casele românilor sau în diferite administrații locale din România. Astăzi sunt 240.000 de români care lucrează în Austria și se comportă absolut impecabil. Lucrurile acestea trebuie spuse”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.

Liberalul l-ar fi deranjat pe Karl Nehammer

Europarlamentarul susține și că l-a deranjat pe Karl Nehammer printr-o declarație. S-ar fi întâmplat după ce liberalul a amintit de un moment anume din istoria celor două țări.

Mai precis, liberalul a amintit de momentul în care trupele românilor au eliberat Viena de trupele bolșevice.

„Eu i-am spus-o lui Karl Nehammer, la Viena în decembrie 2022 și nu i-a convenit, și-a smuls nervos casca. I-am spus: domnule cancelar, țara mea prin înaintașii mei, prin Iuliu Maniu s-a oprit să vă curețe Viena de trupele lui Bela Kuhn și a salvat Viena din momentul în care era pur și simplu prădată și aruncată în foc și pară.

Când strămoșii mei au plecat, colonelul Boariu cu Iuliu Maniu s-a retras cu românii fugiți de pe frontul din Piemont pentru a veni spre țara lor, vienezii s-au strâns pe Gurtel și au aplaudat și au aruncat cu flori în trupele românilor care au eliberat Viena de trupele bolșevice”, a conchis europarlamentarul.

Rareș Bogdan
SURSA FOTO: Dreamstime

Austria a votat manifestul care cere aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen

Amintim că Austria a votat manifestul care cere aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Inițial reticentă față de Manifestul PPE care solicita aderarea urgentă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, aceasta și-a schimbat poziția în urma discuțiilor cu liderii PPE.

Astfel, Karl Nehammer și partidul său OVP au votat în favoarea acestui manifest, care a fost adoptat în unanimitate de liderii popularilor europeni.

Anunțul oficial al deciziei a fost făcut de către Siegfried Mureșan, europarlamentarul responsabil cu organizarea evenimentului.

Congresul Partidului Popular European (PPE) se desfășoară la București în perioada 6-7 martie 2024.

Acest congres a adunat liderii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, precum și președinții partidelor din familia PPE.

De asemenea, au fost prezenți și alți oficiali importanți, printre care se numără și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.