Adjunctul comandantului operațiunilor aviatice NATO din sudul Europei, generalul Panagiotis Dimopoulos, a înmânat, într-o ceremonie desfășurată joi, certificatul NATO pentru executarea serviciului de poliție aeriană detașamentului de militari britanici care operează cele patru avioane.

Detașamentul britanic este alcătuit din 150 de militari, care vor lucra împreună cu militarii români timp de patru luni, ceea ce reprezintă o premieră, aeronavele Typhoon fiind pentru prima dată dislocate pe teritoriul României.

Cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii au aterizat, pe 24 aprilie, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, urmând a executa misiunile de poliție aeriană alături de aeronavele românești MiG-21 LanceR.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun au drept obiective dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice, conform Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Typhoon este una dintre cele mai mari rapide aeronave din lume și deține cel mai performant radar pentru detectarea altor aeronave.

Potrivit MapN, dislocarea avioanelor Royal Air Force (RAF) în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, demonstrând unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

sursa: Agerpres