Totuşi, a subliniat oficialul spaniol, este puţin probabil ca actualele costuri de împrumut să rămână la actualul nivel mult timp. "Solicitarea unui ajutor european este exclusă. Cererea de ajutor ar însemna că politicile economice au eşuat şi ar trimite un semnal negativ pieţelor, ar fi cea mai proastă soluţie posibilă, ultima care ar fi luată în considerare", a afirmat de Guindos. Acesta a adăugat că Spania este capabilă să iasă din criză fără ajutor extern şi nu are sens comparaţia cu Grecia deoarece situaţiile celor două naţiuni sunt complet diferite.

"În zilele următoare vom prezenta programul de stabilitate, care acoperă ţinta de deficit pentru anul viitor, care trebuie să fie de 3%", a afirmat oficialul spaniol. Joi, Spania a trebuit să plătească un randament de 5,844% pentru obligaţiuni pe zece ani, cel mai ridicat nivel din 13 decembrie, pe fondul temerilor că premierul spaniol Mariano Rajoy ar putea cere un pachet de asistenţă financiară.

"Au fost două sau trei zile complicate pentru Spania şi de asemenea pentru alte ţări din zona euro", a afirmat Guindos, referindu-se la creşterea costurilor de împrumut.
Economia spaniolă s-a contractat din nou în primul trimestru din 2012, după un declin de 0,3% în precedentele trei luni, a anunţat săptămâna trecută Banca Centrală a Spaniei, indicând reintrarea în recesiunea a celei de-a patra economii a zonei euro. Declinul economiei în primul trimestru din 2012, prevăzut deja de guvern şi de analişti, a fost determinat în principal de scăderea consumului privat în ianuarie şi februarie, la un nivel care nu s-a mai înregistrat din 2010, subliniază Banca Spaniei.
Sursa: Agerpres